Greu de înlocuit: ce produse energetice a adus România din Rusia în 2022 şi cât a plătit pentru ele? Aurul negru rusesc, cea mai mare vulnerabilitate pentru România

Autor: Roxana Petrescu 05.08.2022

În primele patru luni ale anului, România i-a plătit Rusiei 1,4 mld. euro pentru importurile de produse energetice, adică peste 40% din valoarea totală a acestor produse care ţin economia în mişcare. Circa 30% din gazul necesar României vine numai de la ruşi, 20% din petrol vine din Rusia, în timp ce ponderea produselor petroliere ruseşti în totalul consumului este de aproape 25%. Identificarea soluţiilor pentru zona de petrol şi produse petroliere este astfel cea mai mare provocare pentru piaţa locală, în contextul în care din decembrie intră în vigoare interdicţia pe importurile de petrol rusesc. Indiferent de alternativă, factura va fi în mod cert mai mare.

Potrivit datelor de la Institul Naţional de Statistică, circa 46% din importurile de petrol din primele 4 patru luni ale României au venit din Rusia, în contextul în care România îşi asigură intern doar o treime din necesar. Mai departe, 58% din importurile de produse petroliere au venit din Rusia, cele mai recente date arătând că importul de benzină şi motorină are o pondere de circa 40% în cererea totală, potrivit datelor din 2021. Desigur, în acel an, România a avut o activitate de export de produse petroliere, nefiind clar la acest moment dacă ar putea intra în vigoare anumite limitări astfel încât să se creeze necesarul de consum pentru piaţa internă.