Banca Angliei anunţă un dezastru: Marea Britanie va intra în recesiune în acest an

Autor: Dorin Oancea 05.08.2022

Banca Angliei a avertizat că Marea Britanie va intra în recesiune, în condiţiile în care a efectuat cea mai mare majorare de dobândă din ultimii 27 de ani, scrie BBC.

Instituţia preconizează că economia se va contracta în ultimele trei luni ale acestui an şi va continua să se micşoreze până la sfârşitul anului 2023.

Ratele dobânzilor au crescut la 1,75%, în timp ce banca se luptă să oprească creşterea vertiginoasă a preţurilor, inflaţia urmând să ajungă la peste 13%.

Principalul motiv al inflaţiei ridicate şi al creşterii scăzute este creşterea facturilor la energie. determinată de invazia Rusiei în Ucraina.

O gospodărie obişnuită va plăti aproape 300 de lire sterline pe lună pentru energie până în octombrie, a avertizat Banca.

Recesiunea aşteptată ar fi cea mai lungă recesiune din 2008, când sistemul bancar britanic s-a confruntat cu un colaps, care a dus la oprirea creditării.

Criza nu va fi la fel de profundă ca acum 14 ani, dar ar putea dura la fel de mult.

Guvernatorul băncii, Andrew Bailey, a declarat că are "o mare simpatie şi o mare înţelegere pentru cei care se luptă cel mai mult" cu costul vieţii.