Frica de recesiune ţine preţul preţul petrolului sub pragul de 100 de dolari pe baril

Autor: Dorin Oancea 05.08.2022

Preţul petrolului a rămas stabil vineri, aproape de minimul atins de la începutul războiului din Ucraina, din cauza temerilor legate de o recesiune globală, scrie Reuters.

Bursele au ignorat aceste îngrijorări, câştigând înainte de anunţarea datelor privind locurile de muncă din SUA, care vor oferi un alt indiciu despre sănătatea celei mai mari economii mondiale.

Contractele futures de referinţă pentru ţiţeiul Brent au crescut cu puţin, la 94,23 dolari pe baril, iar cele pentru ţiţeiul american au fost şi ele cu puţin mai sus, la 88,70 dolari pe baril, după ce ambele au închis şedinţa precedentă la cele mai scăzute niveluri din februarie.

Pierderile s-au datorat în parte datelor de miercuri, care arată o creştere a stocurilor americane săptămâna trecută.

"Este o combinaţie între datele privind stocurile şi un pic de îngrijorare cu privire la cerere. Pentru că piaţa este îngrijorată de creştere mai mult decât de inflaţie - chiar dacă inflaţia este încă o problemă majoră - preţul petrolului a scăzut", a declarat Prashant Bhayani, director de investiţii pentru Asia la BNP Paribas Wealth Management.

Cel mai amplu indice MSCI al acţiunilor din Asia-Pacific cu excepţia Japoniei a crescut cu 0,74%, ajutat de câştigurile înregistrate de TSMC, o companie de mare greutate a indicelui, care a crescut cu 1,8%, recuperând terenul pierdut la începutul săptămânii din cauza vizitei în Taiwan a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi.

Indicele japonez Nikkei a câştigat 0,43%.

Datele privind ocuparea forţei de muncă din SUA, care vor fi publicate mai târziu în cursul zilei, sunt aşteptate să arate că numărul de salariaţi din sectorul non-agricol a crescut cu 250.000 luna trecută, după ce în iunie a crescut cu 372.000.

Pe pieţele valutare, indicele dolarului , care măsoară dolarul în raport cu şase valute, era la 105,86, după ce a scăzut cu 0,6% în cursul nopţii.

Lira sterlină a scăzut la 1,2142 dolari, după ce a luat-o razna peste noapte, când Banca Angliei a majorat ratele şi a avertizat că o recesiune lungă se apropie de Marea Britanie.

Aurul la vedere a fost stabil la 1.790 dolari pe uncie.