Umbra războiului începe să bântuie Taiwanul: China trimite nave de război şi avioane aproape de Taiwan, tensiunile cresc în strâmtoare la cote alarmante

Autor: Dorin Oancea 06.08.2022

Navele de război şi avioanele chineze au efectuat vineri exerciţii militare în apele din apropierea Taiwanului, a anunţat Ministerul Apărării de pe insulă, în contextul în care tensiunile s-au intensificat în regiune după vizita preşedintelui Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, scrie CNN

Ministerul a declarat că forţele Armatei Populare de Eliberare a Chinei (APL) au trecut linia mediană - punctul de la jumătatea distanţei dintre insulă şi China continentală - într-o acţiune pe care a numit-o "un act extrem de provocator". Linia a fost anterior o graniţă de control informală, dar în mare parte respectată, între Beijing şi Taipei.

Armata taiwaneză a răspuns cu avertismente radio şi a pus în alertă forţele de patrulare aeriană, navele militare şi sistemele de rachete de pe ţărm, a adăugat ministerul.

Vineri, premierul taiwanez Su Tseng-chang a declarat că insula reprezintă "libertatea şi democraţia" şi că "vecinul malefic de alături şi-a încordat muşchii în faţa uşii noastre şi a sabotat în mod arbitrar una dintre cele mai aglomerate căi navigabile din lume cu exerciţii militare".

Beijingul îşi descarcă furia după vizita lui Pelosi pe insulă. În acelaşi timp, cresc tensiunile cu Japonia, care a depus un protest oficial după ce cinci rachete chineze au lovit în apropierea insulelor japoneze.

Rachetele au fost printre cele lansate de Beijing joi - dintre care unele au zburat deasupra Taiwanului - în timp ce Pelosi se îndrepta spre Tokyo, unde s-a întâlnit vineri cu premierul japonez Fumio Kishida.

China a mai lansat anterior rachete în apele din jurul Taiwanului - o insulă cu 24 de milioane de locuitori pe care Partidul Comunist Chinez o consideră teritoriul său, în ciuda faptului că nu a controlat-o niciodată - mai ales în timpul crizei din strâmtoarea Taiwan din anii 1990.

Dar rachetele care au zburat deasupra insulei au marcat o escaladare semnificativă, iar oficialii americani au avertizat că ar putea urma şi altele.

"Am anticipat că China ar putea lua măsuri de acest gen - de fapt, vi le-am descris destul de detaliat chiar zilele trecute", a declarat joi John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, în faţa reporterilor de la Casa Albă. "Ne aşteptăm, de asemenea, ca aceste acţiuni să continue".

Un portavion american va rămâne în zona din jurul Taiwanului pentru încă câteva zile pentru a "monitoriza situaţia", a adăugat Kirby.

Vineri, Kishida a declarat că exerciţiile militare chineze reprezintă "o problemă serioasă privind securitatea ţării noastre şi a poporului" şi a cerut oprirea imediată a exerciţiilor. Japonia şi SUA vor "lucra împreună pentru a menţine stabilitatea în strâmtoarea Taiwan", a adăugat el.

Vorbind vineri la Tokyo, Pelosi a acuzat China că încearcă "să izoleze Taiwanul", subliniind excluderea insulei din grupuri internaţionale precum Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

"Ei pot încerca să împiedice Taiwanul să viziteze sau să participe în alte locuri, dar nu vor izola Taiwanul împiedicându-ne să călătorim acolo", a spus ea.

Ea a adăugat că vizita sa în Taiwan a avut ca scop menţinerea status quo-ului, nu schimbarea acestuia.

China a început joi exerciţii militare în jurul insulei, lansând mai multe rachete spre apele din apropierea nord-estului şi sud-vestului Taiwanului, a doua zi după plecarea lui Pelosi.

Un expert militar chinez a confirmat la televiziunea de stat CCTV că rachete convenţionale au zburat deasupra insulei principale a Taiwanului, inclusiv în spaţiul aerian acoperit de rachetele de apărare taiwaneze.

"Am lovit ţintele sub observaţia sistemului de luptă Aegis al SUA, ceea ce înseamnă că armata chineză a rezolvat dificultăţile de a lovi ţinte cu rază lungă de acţiune pe ape", a declarat generalul-maior Meng Xiangqing, profesor de strategie la Universitatea Naţională de Apărare din Beijing.

Într-o declaraţie făcută joi târziu, Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că rachetele au zburat deasupra atmosferei şi, prin urmare, nu prezintă niciun risc pentru insulă.

Autorităţile nu au declanşat alerte de raid aerian deoarece au prezis că rachetele vor ateriza în apele de la est de Taiwan, a precizat ministerul. Ministerul a adăugat că nu va face publice alte informaţii despre traiectoria rachetelor pentru a-şi proteja capacităţile de colectare a informaţiilor.

Se crede că cinci rachete balistice au aterizat în zona economică exclusivă a Japoniei, inclusiv cele patru care se crede că au zburat deasupra Taiwanului, a declarat joi Ministerul japonez al Apărării.

De asemenea, China a trimis joi 22 de avioane de război în zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) a Taiwanului. Aceasta urmează unor incursiuni similare cu o zi mai devreme peste linia mediană.

Incursiunile de joi au fost efectuate de 12 avioane de luptă SU-30, opt avioane de luptă J-11 şi două avioane de luptă J-16, a precizat Ministerul Apărării din Taiwan într-o declaraţie.

Mai târziu, joi, ministerul a declarat că a detectat patru drone care zburau deasupra "apelor restricţionate" din jurul insulelor Kinmen, controlate de Taiwan, în apropiere de China continentală. Ministerul a declarat că armata taiwaneză a tras rachete de semnalizare pentru a avertiza dronele să se îndepărteze, dar nu a precizat tipul sau originea dispozitivelor.

Într-un discurs de joi, preşedintele taiwanez Tsai Ing-wen a condamnat exerciţiile militare ale Chinei ca fiind "iresponsabile", afirmând că acestea marchează o "escaladare deliberată şi continuă a ameninţărilor militare".

"Trebuie să subliniez că nu căutăm să escaladăm conflicte sau să provocăm dispute, dar ne vom apăra cu fermitate suveranitatea şi siguranţa naţională, precum şi protejarea democraţiei şi a libertăţii", a adăugat ea.

De asemenea, ea a mulţumit Grupului celor Şapte, alcătuit din cele mai mari economii ale lumii, care a publicat miercuri o declaraţie în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de exerciţiile cu focuri reale ale Chinei şi îndeamnă Beijingul să nu schimbe status quo-ul în regiune.

Exerciţiile au provocat, de asemenea, perturbări ale orarelor de zbor şi ale navelor, unele zboruri internaţionale fiind anulate, iar navele fiind îndemnate să folosească rute alternative.

Marţi, Ministerul chinez al Apărării a anunţat că îşi va desfăşura exerciţiile în şase zone din jurul Taiwanului, avertizând navele şi aeronavele să nu se apropie de aceste zone în timpul exerciţiilor.

Strâmtoarea Taiwan este o rută comercială cheie pentru navele care transportă bunuri între marile economii din nord-estul Asiei, cum ar fi China, Japonia şi Coreea de Sud, şi restul lumii.