Raiffeisen Bank şi BCR au finanţat Romgaz cu 325 mil. euro în tranzacţia de preluare a participaţiei americanilor de la Exxon pentru gazele din Marea Neagră

Autor: Cristina Bellu 05.08.2022

Tranzacţia prin care Romgaz a preluat la începutul lunii august participaţia ExxonMobil în proiectul de gaze Neptun Deep din Marea Neagră a fost finanţată din sursele proprii ale companiei şi un credit bancar sindicalizat în valoare de 325 milioane euro, aranjat de Raiffeisen Bank, având finanţatori Raiffeisen Bank cu 200 de milioane de euro şi Banca Comercială Română cu 125 de milioane de euro.

”Finalizarea cu succes a tranzacţiei este o realizare deosebită în portofoliul de business al Romgaz. Proiectul Neptun Deep are o însemnătate importantă şi strategică pentru România în vederea asigurării securităţii energetice a ţării noastre, mai ales în actualul context geopolitic”, spune Aristotel Jude, Directorul General al S.N.G.N ROMGAZ S.A   

Creditul este acordat pe o perioadă de cinci ani de la data utilizării, fiind tras integral în vederea plăţii achiziţiei.

Operaţiunile bancare pentru plata tranzacţiei de achiziţie din 1 august s-au derulat prin Raiffeisen Bank, care acţionează şi în calitate de agent al facilităţii de credit. 

“Finanţarea acordată confirmă determinarea Raiffeisen Bank de a susţine tranziţia energetică spre economia verde, prin utilizarea resurselor de gaz disponibile.”, adaugă Alin Neacşu, director executiv Corporaţii Mari la Raiffeisen Bank.   

Ramona Kurko, Director Executiv Adjunct Clienţi Strategici la BCR, spune că închiderea tranzacţiei reprezintă un pas strategic în asigurarea independenţei şi tranziţiei pe baze sustenabile a sectorului energetic românesc.

Finanţatorii au fost asistaţi de casa de avocatură Wolf Theiss de-a lungul procesului de negociere, semnare şi utilizare a facilităţii de credit.  

La 1 august, producătorul şi furnizorul de gaze naturale Romgaz (simbol bursier SNG) a anunţat finalizarea tranzacţiei de achiziţie şi transferul acţiunilor reprezentând 100% din capitalul social al ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care deţine 50% din drep­turile do­bân­dite şi din obligaţiile asu­mate prin Acordul Petrolier pentru zona de apă adâncă a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.

Valoarea tranzacţiei, întâr­ziată în ultima perioadă datorită ajustării unor clauze din contractul de vânzare-cumpărare, este de 1,06 mld. dolari, aceasta fiind cea mai mare tranzacţie din energie din ultimii ani.

Romgaz a cumpărat 50% din proiectul de gaze din Marea Neagră, cealaltă parte fiind deţinută de OMV Petrom. ExxonMobil, alături de OMV Petrom, compania care deţine restul acţiunilor din Neptun Deep, au investit deja 1,5 miliarde de dolari în faza de explorare.