China îşi ascute armele: Beijingul întrerupe cooperarea cu Statele Unite într-o serie de domenii din cauza vizitei lui Pelosi în Taiwan

Autor: Andrei Şerbănescu 06.08.2022

China încetează cooperarea cu Statele Unite într-o serie de domenii, punând capăt inclusiv dialogurilor dintre comandanţii militari la nivel superior şi a oficialilor responsabili cu combaterea schimbărilor climatice, ca răzbunare pentru vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan, raportează Reuters.

Ministerul de Externe al Chinei a mai declarat că suspendă, de asemenea, cooperarea cu Washingtonul privind prevenirea criminalităţii transfrontaliere, traficul de droguri şi repatrierea imigranţilor ilegali, în cadrul unui set de opt măsuri specifice.

Într-o declaraţie lansată la scurt timp după ce Pelosi a părăsit Japonia în etapa finală a turneului ei asiatic, China a anulat, de asemenea, o întâlnire bilaterală privind elaborarea unui mecanism de securitate militară maritimă.

Beijingul a anunţat separat că va pregăti sancţiuni personale pentru Pelosi şi familia ei ca răspuns la acţiunile „vicioase” şi „provocatoare” ale oficialului.

Scurta vizită a lui Pelosi de săptămâna aceasta în Taiwan, teritoriu pe care China doreşte să-l revendice, a înfuriat Beijingul şi a declanşat exerciţii militare chineze la o scară fără precedent în mările şi spaţiul aerian din jurul insulei.