Coinbase încheie un acord pentru a oferi clienţilor BlackRock acces la piaţa crypto

Ziarul Financiar 07.08.2022

Coinbase a anunţat un acord cu BlackRock pentru a oferi clienţilor un acces mai uşor la pieţele de active digitale, în cel mai recent semn al modului în care un număr tot mai mare de investitori tradiţionali se aventurează în domeniul crypto, conform Financial Times.

Coinbase, cu sediul în San Francisco, a declarat joi că se va conecta la Aladdin, platforma tehnologică de investiţii a BlackRock. Sistemul, care furnizează funcţii esenţiale pentru industria globală de investiţii, va oferi clienţilor celui mai mare manager de active din lume acces direct la crypto. Primul token disponibil va fi Bitcoin, dar mai târziu se vor adăuga şi altele.

Asocierea marchează o victorie pentru Coinbase, care a fost supusă unei presiuni intense de la listarea sa directă de anul trecut, ca urmare a prăbuşirii preţurilor crypto şi a scăderii volumelor de tranzacţionare. De asemenea, acest lucru arată cum, în ciuda turbulenţelor de pe piaţa crypto din acest an, unii investitori instituţionali iau în considerare mai activ dorinţa de a investi în token-uri digitale.

“Clienţii noştri instituţionali sunt din ce în ce mai interesaţi să obţină expunere pe pieţele activelor digitale şi se concentrează pe modul de gestionare eficientă a ciclului de viaţă operaţional al acestor active”, a declarat Joseph Chalom, şeful global al parteneriatelor strategice la BlackRock.

Acţiunile Coinbase au crescut iniţial cu până la 44% după deschiderea Wall Street, înainte de a-şi reduce câştigul la aproximativ 15%. Cu toate acestea, acţiunile au rămas în scădere cu peste 60% în 2022.

Pactul cu BlackRock a fost un “stimulent major al încrederii şi un lucru pozitiv foarte necesar pentru Coinbase după un an brutal”, a declarat Dan Ives, analist la Wedbush Securities.

Coinbase a renunţat în iunie la planurile sale de creştere şi a redus o cincime din forţa sa de muncă, peste o mie de persoane din cauza declinului de pe piaţa crypto.

David Trainer, directorul executiv al firmei de cercetare în domeniul investiţiilor New Constructs, a declarat că este sceptic cu privire la aventura Coinbase-BlackRock. “Ideea că instituţiile au nevoie de mai mult acces la crypto ne pare exagerată, deoarece orice instituţie care a dorit acces ar putea să îl obţină prin alte canale”, a spus el.

Coinbase a declarat că va oferi clienţilor BlackRock “capacităţi de tranzacţionare crypto, custodie, brokeraj principal şi raportare”, adăugând că asocierea este “o etapă interesantă pentru firma noastră”.

Sistemul Aladdin al BlackRock este unul dintre cele mai utilizate elemente de tehnologie din industria serviciilor financiare, care face legătura între investitori şi pieţe şi măsoară riscurile. Acesta este utilizat de administratorii de active, bănci, asigurători, fonduri de pensii şi corporaţii.

Tranzacţia marchează un contrast puternic faţă de poziţia pe care o avea cândva directorul general al BlackRock, Larry Fink, cu privire la criptomonede. Vorbind la o reuniune a Institutului de Finanţe Internaţionale în octombrie 2017, el a spus “Bitcoin nu face decât să vă arate cât de multă cerere de spălare de bani există în lume. Asta e tot ce este”.

Cu toate acestea, în cadrul unei teleconferinţe privind câştigurile din al doilea trimestru din acest an, Fink a declarat că managerul de active încă mai observă interes din partea clienţilor instituţionali pentru tranzacţionarea crypto. Acesta a studiat ecosistemul activelor digitale, “în special în domeniile care sunt relevante pentru clienţii noştri”.

În aprilie, alături de administratori de active, printre care Fidelity şi Marshall Wace, BlackRock a anunţat o investiţie minoritară în Circle, o companie globală de plăţi pe internet şi de infrastructură de trezorerie care este emitent al stablecoinului cunoscut sub numele de USDC.

Un stablecoin este un tip de criptomonedă ancorată la un activ, cum ar fi dolarul american, şi acţionează ca o punte de legătură între pieţele tradiţionale şi piaţa crypto. BlackRock a devenit principalul manager al rezervelor de numerar USDC ale Circle, activele fiind investite în întregime în trezorerii americane pe termen scurt.