Şeful biroului Amnesty din Ucraina demisionează după ce grupul a acuzat forţele armate ucrainene că au pus în pericol civilii prin amplasarea trupelor în zone rezidenţiale în timpul invaziei ruse

Autor: Dorin Oancea 07.08.2022

Şeful biroului din Ucraina al Amnesty International a părăsit organizaţia pentru drepturile omului, în urma unui dezacord cu aceasta, după ce grupul a acuzat forţele armate ucrainene că au pus în pericol civilii prin amplasarea trupelor în zone rezidenţiale în timpul invaziei ruse, scrie Reuters.

Amnesty a făcut aceste comentarii într-un raport publicat joi, care a atras critici vehemente din partea guvernului ucrainean. Preşedintele Volodimir Zelenski a acuzat grupul că "încearcă să transfere responsabilitatea de la agresor la victimă".

Şefa Amnesty în Ucraina, Oksana Pokalchuk, a declarat pe Facebook că demisionează deoarece s-a opus publicării raportului, iar acum a înţeles că nu poate obţine modificarea sau eliminarea acestuia.

Pokalchuk a declarat că Amnesty a "creat fără să vrea un material care sună ca un sprijin pentru naraţiunile ruse despre invazie. În efortul de a proteja civilii, acest studiu a devenit un instrument al propagandei ruseşti".

"Mă doare să recunosc acest lucru, dar nu am fost de acord cu conducerea Amnesty International în privinţa valorilor. De aceea am decis să părăsesc organizaţia".

Întrebat despre demisia lui Pokalchuk, un purtător de cuvânt al Amnesty a citat-o pe Agnes Callamard, secretarul general al organizaţiei, care a declarat "Oksana a fost un membru apreciat al personalului Amnesty şi a condus biroul Amnesty International Ucraina timp de şapte ani, cu multe succese semnificative în domeniul drepturilor omului".

"Ne pare rău să aflăm că părăseşte organizaţia, dar îi respectăm decizia şi îi urăm succes."

Întrebată în legătură cu criticile aduse raportului din această săptămână, Amnesty a declarat că pregăteşte o declaraţie suplimentară.

Oficialii ucraineni spun că iau toate măsurile posibile pentru a evacua civilii din zonele de pe linia frontului. Rusia neagă că a vizat civili în ceea ce descrie ca fiind o "operaţiune militară specială" în Ucraina.