Business MAGAZIN. Cine este Cosmin Ghiţă, cel care conduce Nuclearelectrica şi acum trebuie să pornească un nou reactor nuclear

Ziarul Financiar 07.08.2022

Nevoia de securitate energetică, precum şi creşterea independenţei energetice a României au depăşit, odată cu criza curentă, nivelul de discuţii şi impun investiţii şi planuri concrete. După 25 de ani de OPERARE în România, Nuclearelectrica, singurul producător de energie nucleară de pe piaţa locală, ARE direcţii CLARE în acest sens şi vizează nu doar reducerea dependenţei energetice a României, cât şi transformarea într-un jucător regional. Care sunt primii paşi făcuţi de companie în această direcţie?

„Nuclearelectrica a pornit de la necesitatea de a livra energie electrică sistemului energetic românesc, mizând pe securitate energetică, disponibilitate, dependenţă redusă de factorul climatic, factor de capacitate ridicat şi continuă să îndeplinească acelaşi obiectiv, de a livra energie curată, la standarde de excelenţă şi siguranţă pentru mediu şi populaţie. În acelaşi timp, ne uităm spre viitor şi construim un viitor durabil pentru generaţia de mâine”, răspunde Cosmin Ghiţă, directorul general al Nuclearelectrica, referindu-se la istoria de 25 de ani pe piaţa locală a companiei pe care o reprezintă, cât şi la obiectivele pe termen lung ale acesteia. 

În prezent, Nuclearelectrica este singurul producător de energie nucleară din România şi acoperă aproximativ 18% din consumul naţional de energie. Compania deţine Sucursala CNE Cernavodă, care operează două unităţi nucleare CANDU (acestea sunt două dintre cele mai performante unităţi dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, fiecare dintre acestea are o putere instalată de producţie de 700 MW) şi sucursala FCN Piteşti (o fabrică de combustibil nuclear, care se află în proces de realizare a unui ciclu integrat al combustibilului prin achiziţionarea unei linii de prelucrare a concentratului de uraniu, pentru a sprijini proiectele de investiţii pe termen lung ale companiei).

Citiţi articolul integral pe Business MAGAZIN