Stocul modern de spaţii de birouri va ajunge la 4,7 mil. mp la sfârşitul anului, plus 9% an/an, după ce în S1 a depăşit 4,3 mil. mp. Tudor Ionescu, CBRE: În oraşele principale a crescut atât numărul de tranzacţii de închiriere, cât şi cererea de birouri

Autor: Cristina Bellu 08.08.2022

Stocul modern de spaţii de birouri a depăşit 4,3 milioane de metri pătraţi la nivel naţional în primul semestru al anului (S1), din care 76% se află concentrat în Bucureşti, potrivit unui raport al companiei de consultanţă imobiliară CBRE România.

Mai mult, rata de neocupare pe segmentul de birouri este de doar 12%, fiind pe un trend descendent faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

„După o perioadă de stagnare în timpul pandemiei, segmentul office îşi revine puternic. Am observat că a crescut atât numărul de tranzacţii de închiriere de birouri, cât şi cererea în principalele oraşe ale României. Creşterea este susţinută de reluarea hibridă a activităţii la birou, de extinderea companiilor şi de intrarea pe piaţă a unor noi companii. Dinamica pieţei de birouri din oraşele regionale indică noi modele de migraţie într-o piaţă a muncii limitată şi provoacă unele companii să gândească mai larg despre locaţii, confirmând o distribuţie hibridă a forţei de muncă.”, spune Tudor Ionescu, Head al A&T Services Office în cadrul CBRE România.  

Pe segmentul office, Bucureştiul se află pe primul loc, cu un stoc total de 3,3 milioane mp, în contextul unei populaţii totale de 2,1 milioane şi o rată a şomajului de 5,1%, arată datele CBRE România.

Capitala este urmată de Cluj-Napoca (350.000 mp), Timişoara (294.000 mp), Iaşi (205.000 mp) şi Braşov (155.000 mp). Totodată, piaţa cu cea mai rapidă creştere este reprezentată de Bucureşti, stocul modern fiind cu 10% mai mare în Q2 faţă de acelaşi trimestru din 2021.

Datele CBRE arată că, odată ce 335.300 mp vor fi adăugaţi stocului actual până în 2023, stocul de spaţii de birouri va ajunge la 4,7 milioane mp la începutul anului viitor, în creştere cu 9%. Astfel, Bucureştiul va mai avea 135.300 mp de spaţii de birouri, nivel care îl plasează pe primul loc în ceea ce priveşte noile dezvoltări, urmat de Iaşi cu 80.000 mp, Cluj-Napoca (55.000 mp), Timişoara (40.000 mp) şi Braşov (25.000 mp).

În ceea ce priveşte rata de neocupare, Cluj-Napoca şi Iaşi au înregistrat cel mai ridicat nivel de închiriere, cu doar 8% rata de neocupare fiecare din stocul total în T2. Pe locul doi în top se află Braşov, cu o rată de neocupare de 13,7%, urmat de Bucureşti (13,9%) şi Timişoara (15%). Având în vedere rata scăzut de neocupare la nivel de ţară, este vizibilă o creştere a cererii pentru închirierea spaţiilor de birouri.

„După o perioadă îndelungată de lucrat de acasă, care a afectat colaborarea şi comunicarea dintre angajaţi, în prezent în companii domină dorinţa de reluare a activităţii la birou. Ca o consecinţă a ultimilor ani, multe companii au decis să adapteze şi să reorganizeze spaţiul de lucru pentru a răspunde noilor solicitări şi în acelaşi timp să crească rata de retenţie a angajaţilor. Aceste noi direcţii au devenit componente importante în strategia de branding, în special în Computers & Hi-Tech, dar şi în alte industrii, precum Professional & Business Services, Consumer Services & Leisure şi sectorul Financiar”, explică Daniela Gavril, Head of Research în cadrul CBRE România.

Tendinţa de piaţă care s-a conturat în ultimii doi ani şi jumătate este acum integrată în modelul de lucru al celor mai multe companii. Munca în format hibrid va fi în continuare o opţiune şi va completa modul tradiţional de a lucra. Echilibrul dintre telemuncă şi munca de la birou este încă o strategie în curs de dezvoltare, care va constitui cu siguranţă un argument important în relaţia companiilor cu angajaţii lor.