O companie locală face o tranzacţie peste hotare: Grupul de firme Green Group, controlat de fondul de investiţii Abris Capital, cumpără o companie din Lituania activă tot în domeniul reciclării

Autor: Cristina Roşca 08.08.2022

Grupul de firme Green Group, activ în domeniul reciclării, controlat de fondul de investiţii Abris, a cumpărat compania UAB Ecso din Lituania şi astfel intră pe piaţa de reciclare a poliolefinelor de joasă densitate (LDPE). Aceasta este cea mai recentă achiziţie făcută de Green Group, compania românească bazându-şi dezvoltarea şi pe o serie de achiziţii realizate până acum mai ales pe plan local. Spre exemplu, acum mai puţin de o lună, grupul românesc de firme a preluat SIGAD, un dezvoltator de software pentru raportare de mediu.

Planurile Green Group nu se opresc însă aici, compania având în plan dezvoltarea în următorii ani prin investiţii de 150-200 mil. euro, ţinta fiind aceea de a deveni cel mai mare grup integrat de reciclare din Europa Centrală şi de Est, prin investiţii de tip capex şi achiziţii de companii.
„Recenta achiziţie consolidează activităţile de reciclare desfăşurate de GreenGroup în ultimii 20 de ani şi este un pas hotărâtor în strategia grupului de a deveni un jucător cheie în regiune în reciclarea poliolefinelor. Totodată, este o investiţie cu rol strategic”, a spus Adrian Stănculescu, partener şi head of Abris Romania. Abris este unul dintre cei mai activi investitori financiari din România, având în portofoliu patru companii locale - Green Group (reciclare), Pehart Tec (producţie), Dentotal (stomatologie) şi GTS (IT).

Green Group este dintre acestea cea cu cea mai mare vechime, fiind preluată acum circa şase ani.
UAB Ecso a fost fondată în 2009 şi a devenit principalul reciclator de polietilenă din Lituania. În prezent, compania are o capacitate anuală de procesare de 20.000 de tone de deşeuri de folie pe an, provenite din postconsumul casnic şi industrial, pe care le transformă în granule LDPE reciclate. Polietilena este unul dintre cele mai răspândite tipuri de materiale plastice, reprezentând 40% din consumul total de materiale plastice din Europa.

„Astfel de materiale au o rată de colectare mică şi necesită investiţii semnificative în tehnologii avansate de reciclare. Din acest motiv, ele au cea mai mare probabilitate de a ajunge la incinerare sau la depozitare. Prin integrarea UAB Ecso în ecosistemul GreenGroup, suntem siguri că vom accelera economia circulară a materialelor plastice şi astfel vom juca un rol important în reducerea poluării şi în recuperarea unei resurse valoroase pentru economie”, a spus şi Vladas Venskutonis, fondatorul UAB Ecso.
Granulele de polietilenă reciclată au aplicaţii multiple, în special în industria ambalajelor, iar cererea pentru aplicaţii de ambalare LDPE este în creştere în sectoarele de retail şi industriale.
„Modelul lituanian s-a dovedit a fi un succes la nivel local în ceea ce priveşte reutilizarea deşeurilor de plastic în circuit închis, în conformitate cu obiectivele economiei circulare. Prin această investiţie, poziţionăm grupul în prima linie de apărare pentru limitarea impactului asupra mediului al materialelor plastice de unică folosinţă – o categorie care include atât PET, cât şi poliolefinele. Obiectivul nostru este de a scala acest model în regiune şi în alte ţări”, a completat Constantin Damov, preşedintele GreenGroup.
În prezent, GreenGroup cuprinde cinci divizii majore de afaceri: reciclarea PET, reciclarea deşeurilor electrice şi electronice (DEEE), reciclarea deşeurilor de ambalaje din sticlă, managementul deşeurilor industriale şi răspunderea extinsă a producătorilor (EPR) pentru deşeurile de ambalaje.