Cum să locuieşti mai bine. Atenţie, fragil! Cum alegem faianţa şi gresia?

Autor: Alina-Elena Vasiliu 09.08.2022

Când vine vorba de amenajarea băii sau a bucătăriei, un element primordial ţine de ce se află pe podeaua şi pe pereţii încăperii. Gresia şi faianţa, aşadar, necesită o atenţie ridicată în acest proces, având atât rol estetic, cât şi funcţional. Cum să le alegem însă?

„Detaliile tehnice trebuie să ţină cont de proprietăţile de absorbţie a masei ceramice, dar şi de proprietăţile suprafeţelor precum antialunecare sau rezistenţă la abraziune. Din punct de vedere estetic, aspecte precum dimensiunea, designul, culoarea şi finisajul suprafeţei corect alese pot corecta sau masca anumite defecte în cazul spaţiilor mici, întunecate, înguste sau, dimpotrivă, prea late“, spune Sergiu Apolzan, director de vânzări în cadrul Lasselsberger Ceramics România, producătorul brandului de plăci ceramice Cesarom.

Pentru alegerea faianţei, este important de ştiut că singura destinaţie pe care o are aceasta este pentru acoperirea pereţilor interiori, cu grad mare de absorbţie a apei. Pentru a crea o perspectivă dimensională mai mare asupra încăperii, se recomandă vopsirea pereţilor în alb sau nuanţe foarte deschise – ivoriu sau crem, iar gresia pentru pardoseli ar trebui să fie în nuanţe neutre, deschise în ton sau cu un foarte mic contrast faţă de faianţă. „Pentru spaţiile mai întunecoase, nuanţele deschise şi suprafeţele lucioase sunt soluţia perfectă în combinaţie cu accesorii, iluminat led şi oglinzi, poziţionate într-un mod inteligent. Totodată, faianţa reprezintă soluţia ideală pentru un spaţiu curat, igienic şi cu o întreţinere uşoară.“

Pentru a crea diverse efecte, există plăci ceramice care redau în detaliu frumuseţea marmurei, a pietrelor naturale sau a lemnului prin finisaje sau culoare.

„În ultima perioadă, mozaicurile au revenit în preferinţele amenajărilor. Astfel, vedem că tendinţele ultimilor ani redescoperă avantajele funcţionale şi estetice ale plăcilor de mozaic. Forme geometrice diverse ca pătrate, hexagonale, dreptunghiulare, în combinaţii de texturi şi culori diverse lipite pe o plasă transformă astăzi mozaicul în piesa de rezistenţă a oricărei băi moderne.“

În plus, folia de mozaic se poate monta pe suprafeţe în pantă sau curbate, poate fi tăiată şi folosită ca decor de lăţimi diferite sau pentru acoperirea unor suprafeţe extinse, fiind foarte versatilă. Dacă mozaicul este porţelanat, se poate opta şi pentru placarea pardoselilor din duşuri sau întreaga baie, având în vedere proprietăţile antialunecare ridicate.

„În ceea ce priveşte alegerea gresiei, în primul rând, trebuie să determinăm nevoile şi cerinţele minime pentru o utilizare corespunzătoare. În funcţie de destinaţie, interior sau exterior, zonă cu umiditate ridicată, baie sau zonă spa, este necesar să definim gradul de alunecare şi să alegem produsele potrivite“, mai spune Sergiu Apolzan.

Pentru spaţiile exterioare, cea mai potrivită opţiune este gresia porţelanată cu un grad de absorbţie a apei sub 0,5% şi garanţia rezistenţei la cicluri repetate îngheţ-dezgheţ.

„Din datele noastre, dezvoltatorii aleg în majoritatea cazurilor produsele pentru balcoane şi spaţiile comune din clădirile rezidenţiale, respectiv gresii porţelanate cu un design care imită cât mai bine rocile naturale.“

În schimb, pentru renovări sau amenajări de apartamente noi, consumatorii optează pentru o gamă mult mai diversă de produse şi designuri. Cele mai importante criterii de care aceştia ţin cont sunt dimensiunea plăcii, suprafaţa lucioasă sau mată, modelul şi, nu în ultimul rând, culoarea.

„În ultima perioadă, şi bugetul devine un criteriu tot mai important ţinând cont de creşterile de preţ în majoritatea domeniilor. În acest sens, estimăm un prag mediu al consumului în jurul valorii de 75 lei pe metru pătrat.“