Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Despre nivelul de tranzacţii al Bursei, indicatorul PER şi majorarea de dobândă efectuată de BNR. Marcel Murgoci, Estinvest: Raportările financiare pot duce la o creştere a lichidităţii

Autor: Eduard Ivanovici 09.08.2022

♦  Şase societăţi incluse în indicele BET îşi vor publica săptămâna aceasta rezultatele din primul semestru al anului.

La ediţia din 8 august a emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi a fost invitat Marcel Murgoci, director de tranzacţionare al societăţii de brokeraj Estinvest, care a discutat despre lichiditatea pieţei locale de capital în contextul sezonului de raportări la primul semestru, indicatorul PER (preţ/profit din ultimele 12 luni) şi majorarea ratelor dobânzilor de către BNR.

„Probabil că, odată cu datele financiare (la S1/2022 – n.r.), lucrurile vor sta cu totul altfel în ceea ce priveşte lichiditatea, iar atenţia investitorilor va fi clar către emitenţi. Pot apărea surprize, atât plăcute, cât şi neplăcute, dar trag speranţe că acest lucru va duce şi la o creştere a lichidităţii pieţei“, spune Marcel Murgoci.

Sezonul raportărilor financiare continuă săptămâna aceasta cu Bursa de Valori Bucureşti (BVB), Transelectrica (TEL), Conpet Ploieşti (COTE), Digi Communications (DIGI), Nuclearelectrica (SNN) şi Romgaz (SNG), toate cele şase societăţi publicându-şi rezultatele semestriale vineri, 12 august.

„Unii investitori, inclusiv cei mari, se uită la indicatorul PER, însă nu este cel care oferă cheia tuturor investiţiilor. Totuşi, poate fi un element care te poate ajuta la luarea deciziilor. Indicatorul trebuie comparat cu alt PER al altor societăţi cu acelaşi profil.“

Cum vede, între timp, reprezentantul Estinvest recenta decizie a Băncii Naţionale a României de a majora rata dobânzii de politică monetară de la 4,75% la 5,5% pe an?

„Faptul că BNR a majorat cu 0,75% arată că banca apreciază că inflaţia şi-a atins uşor limitele, cel puţin pe baza datelor existente şi a aşteptărilor pe care le are pentru perioada imediat următoare. Este interesant că BNR se aşteaptă ca preţurile să cunoască o creştere uşoară, mai ales în iarnă... Impactul asupra bursei s-a văzut în şedinţele anterioare, când erau aşteptări cu privire la această creştere, în preţurile titlurilor de stat“, adaugă Marcel Murgoci.