Cum am ajuns la 117.000 de investitori în mod direct la Bursa de Valori Bucureşti, în acţiuni, obligaţiuni, dar şi în private banking

Autor: Liviu Popescu 13.08.2022

♦ La martie 2022 erau circa 88.000 de investitori ♦ Diferenţa de 30.000 de investitori în trei luni este explicată de faptul că din iunie 2022 în raportări intră şi cei cu titluri de stat Fidelis în portofoliu.

Cei care au verificat statisticile Fondului de Compensare a Investitorilor zilele acestea pentru a vedea câţi investitori sunt în mod direct la Bursa de la Bucureşti la iunie 2022 au avut parte de o surpriză: numărul a urcat cu 30.000, la 117.000 de persoane, în doar trei luni.

Cu alte cuvinte o creştere substanţială de 33% în lunile aprilie, mai, iunie, perioadă care a fost însă caracterizată de zile agitate pe burse şi fără listări importante. Atunci de unde a apărut această creştere?

A venit în principal pe fondul unei schimbări a reglementărilor Autorităţii de Supvraveghere Financiară (ASF) cu privire la raportarea de către participanţii la Fond, astfel că începând cu luna iunie sunt luaţi în calcul şi investitorii care au în portofolii instrumente financiare tranzacţionate în afara unei pieţe (OTC), precum titluri de stat sau alte instrumente oferite clienţilor de private banking.

„Prin urmare este o creştere generată în mare parte de modificarea bazei de raportare. Consider că o imagine mai clară asupra dinamicii numărului de investitori raportaţi de către participanţii Fondului vom avea la septembrie 2022, când raportarea se va efectua după aceleaşi reglementari ca la iunie 2022”, spune Bogdan Movileanu, director general al Fondului de Compensare a Investitorilor.