Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Mihai Nichişoiu, TradeVille: Pieţele încep să discounteze o coborâre a inflaţiei la pachet cu o decelerare lină a economiei, fenomene care generează un context bun pentru Bursă, peste cel din primul semestru

Autor: Eduard Ivanovici 10.08.2022

♦ Noul context, favorabil titlurilor de stat l Nivelul redus al lichidităţii, resimţit şi în piaţa obligaţiunilor guvernamentale din SUA.

Investitorii prezenţi pe burse par să treacă peste o parte din obstacolele care au marcat prima jumătate a anului, îndreptându-şi atenţia asupra unei uşoare încetiniri economice şi unei scăderi a ritmului inflaţionist, spune Mihai Nichişoiu, specialist în pieţe de capital la TradeVille, unul dintre cei mai activi brokeri de la Bursa de Valori Bucureşti.

„Pieţele încep să discounteze o coborâre a inflaţiei la pachet cu o decelerare lină a economiei, ori aceste două fenomene generează un context bun pentru Bursă, chiar mult mai bun decât cel pe care l-am avut în prima jumătate a anului. De asemenea, creează un context mult mai bun pentru piaţa titlurilor de stat, mult mai sever lovită în America“, explică analistul.

El adaugă că investitorii nu mizează implicit pe condiţiile macroeconomice, ci mai degrabă pe deciziile marilor bănci centrale, în frunte cu Rezerva Federală din Statele Unite, unde interpretările sunt diferite faţă de cele de la începutul verii.

„În ceea ce priveşte cadrul macro general, cred că ne-am liniştit un pic pentru că naraţiunea anul acesta a fost inflaţia vesus creşterea economică. Ecartul dintre aceşti parametri s-a mărit foarte mult în ultimele luni – creşterea economică era percepută la un moment dat drept prăbuşindu-se, iar inflaţia era percepută ca sărind prin tavan.“

Specialistul argumentează că, în ultima perioadă, cei doi parametri au reînceput să se apropie. Astfel, deşi creşterea economică nu seamănă cu ritmul din ultimii doi ani, analiştii nu iau în calcul o potenţială prăbuşire, iar inflaţia pare să fi ajuns la apogeu şi, ulterior, să se plafoneze, putând coborî în a doua parte a anului.

„Problema este, de asemenea, că lichiditatea are talentul de a nu mai fi acolo când ai cea mai mare nevoie de ea, iar lucrul acesta a fost resimţit din plin pe obligaţiunile guvernamentale în America, precum în primăvara lui 2020. Bursa americană are perioade în care lichiditatea dispare cu totul, când nu te-ai aştepta“, spune Mihai Nichişoiu.

În cazul bursei locale, adaugă analistul, vorbim de un trend organic de creştere a lichidităţii, bazat pe un set de elemente structurale, de la statutul de piaţă emergentă la interesul investitorilor instituţionali şi ascensiunea mediului de retail.

„Lucrurile însă se întâmplă mult mai lent decât am vrea din punct de vedere al creşterii lichidităţii. Mi-ar fi un pic mai frică dacă aş avea nişte blue chip-uri americane în portofoliu în nişte condiţii foarte proaste de piaţă. Poate părea o exagerare, însă nici în SUA nu aş sta extrem de liniştit din punct de vedere al lichidităţii, cel puţin în momentele critice“, consideră Mihai Nichişoiu.

 

Alte afirmaţii ale lui Mihai Nichişoiu:

► Despre bear market şi raportări în SUA:

(Indicii americani – n.r.) au mari şanse să iasă din bear market. Mijlocul de an este un context mult mai bun pentru bursa americană decât prima jumătate a anului, întrucât discounting-ul nu mai este extrem nici vizavi de creşterea economică, nici vizavi de inflaţie, nici de Fed.

În ceea ce priveşte raportările, este un sezon foarte previzibil. Retailerii au raportat nişte scăderi fenomenale ale afacerilor.

► Sectoare de urmărit:

Sectorul de apărare continuă să fie foarte atractiv. Nu este vorba doar despre raportul dintre cerere şi ofertă, care rămâne extrem de dezechilibrat pentru energie şi apărare. Este vorba că giganţi din cele două sectoare fac foarte mulţi bani. Într-un top al capacităţii de a genera free cash flow în SUA, ExxonMobil este pe locul trei. Această predispoziţie a investitorilor pentru companii care generează free cash flow este intactă în SUA.

Aşadar, energia şi apărarea ar fi de urmărit. Pe de altă parte, tehnologia s-a corectat mult, sunt companii care generează cash flow imens. Aş trece şi tehnologia pe listă, mai ales că nu mă aştept la o creştere imensă a dobânzilor în a doua jumătate a anului. Portofoliul ar trebui structurat 50/50 în acţiuni şi titluri de stat, dar aş continua să rulez un procent important de cash.

► Despre politicile monetare:

O soluţie mult mai bună, întorcându-mă către Statele Unite, ar fi fost o creştere supradimensionată. Mă refer la o creştere de 2,3 poate 4 puncte procentuale, executată dintr-o singură bucată. Soluţia ar fi fost mult mai bună pentru inflaţie şi infinit mai bună pentru credibilitatea Fed-ului. Din păcate, nu s-a recurs la o asemenea metodă, iar momentul a trecut.

BNR este prima bancă centrală despre care citesc care a majorat sub aşteptări pentru că în rest am avut un lung şir de bănci centrale care au majorat peste aşteptări.