Iulian Scorpan, fondatorul companiei aeriene HiSky: România reprezintă 70% din businessul nostru total. O să ajungem anul acesta la 800.000 de pasageri pe piaţa locală

Autor: Miruna Diaconu 09.08.2022

♦ Compania aeriană a fost înfiinţată în 2020 în Republica Moldova, iar în 2021 a primit certificatul de operator în România.

Iulian Scorpan, fondatorul companiei aeriene HiSky, înfiinţată în Republica Moldova, spune că piaţa locală reprezintă 70% din totalul businessului. HiSky a primit certificatul de operator aerian în România la sfârşitul anului 2020, iar într-un an a transportat 200.000 de pasageri dinspre şi înspre România. Aşteptările pentru anul acesta arată o creştere de patru ori a numărului de pasageri faţă de anul trecut.

„Noi, în România, avem înregistrate patru aeronave din cele cinci. Mai mult de 70% din businessul este românesc. Am ţinut să avem o aeronavă înregistrată în Moldova pentru că am vrut să avem o diversificare a portofoliului, utilizăm ambele pieţe“, explică Iulian Scorpan.

HiSky a fost înfiinţată în 2020 în Republica Moldova, în cel mai dificil an pentru industria aviatică. În pofida provocărilor, Iulian Scorpan spune că pandemia i-a ajutat la dezvoltare şi compania a avut acces la aeronave mai noi. Iulian Scorpan a fost director în cadrul AirMoldova, fosta companie de stat a Moldovei, iar în 2018 şi-a încetat activitatea la operatorul aerian, apoi a ales să îşi deschidă propria companie.