Fintech-ul local Finqware a reuşit să atragă o investiţie de 510.000 euro, peste ţinta propusă

Autor: Ioana Nita 09.08.2022

Start-up-ul local Finqware, care dezvoltă soluţii open banking, mai exact o tehnologie revoluţionară de interconectivitate între clienţi şi bănci prin interfeţe de tip API, a reuşit să atragă o finanţare în valoare totală de 510.000 euro, peste ţinta propusă de 450.000 euro. O parte din finanţare – 250.000 euro – a fost obţinută de la 7x Partners şi business angels, iar restul prin intermediul campaniei de strângere de fonduri de pe platforma SeedBlink. Suma ţintită pe SeedBlink era de 200.000 euro, însă start-up-ul a reuşit să atragă în plus încă 60.000 euro de la investitorii privaţi înscrişi pe platforma de equity crowdfunding. „Este clar semnul unei susţineri peste aşteptări. Când am lansat apelul către investitorii privaţi tocmai începeau să se vadă nori de îndoială cu privire la evoluţiile pieţelor financiare globale şi scăderea apetitului de investiţii în companii de fintech startup.“ 

„Începuse deja să se vorbească de recesiune şi scăderi de evaluări pentru afaceri supraevaluate din domeniu, care în trecut au făcut ştirile cu sumele de bani ridicate. Succesul acestei campanii de crowdfunding arată că există lichiditate, există intenţii de a investi în proiecte solide şi care nu au fost «umflate», şi dacă ne facem treabă putem să ignorăm «starea vremii» de afară în drumul nostru către succes. Uneori e bine să ne aducem aminte că a construi un business solid este un maraton, nu un sprint, iar ţestoasele de obicei ajung la capătul cursei înainte iepurilor. Cu atât mai mult într-un domeniu reglementat cum este cel de fintech”, a declarat Cosmin Cosma, cofondator şi CEO Finqware. Forma de investiţie pentru care a optat Finqware este un împrumut convertibil, la o valoare a companiei de 6,8 mil. euro. În cadrul campaniei de promovare pe SeedBlink, 74 de investitori privaţi au confirmat intenţia fermă de a participa la capitalizarea companiei, profilul celor care au investit fiind definit de o înţelegere a produsului FinqTreasury pe care compania Finqware îl lansează în mai multe ţări în această toamnă în baza licenţei pan-europene de instituţie de plată obţinută de curând de la Banca Naţională a României.

„Le mulţumim investitorilor care au încredere în produsul şi şansa Finqware de a deveni o companie globală şi ne asumam că echipa misiunea de a le întoarce investiţia de aşa natură încât să se felicite pentru decizia luată în această vară. În curând vorm face câteva anunţuri foarte interesante care vor arăta paşii pe care îi facem în ceea ce priveşte extinderea afacerii atât în zona de dezvoltare a produsului cât şi în ceea ce priveşte deschiderea unor birouri internaţionale.” a încheiat Cosmin Cosma.

Compania a fost autorizată ca instituţie de plată de către Banca Naţională a României în mai 2022 şi operează deja pe mai multe pieţe europene. Finqware a fost premiata internaţional cu o serie de distincţii, inclusiv „Seal of Excellence” de la Comisia Europeană, ca recunoaştere a potenţialului tehnologiei pe care o dezvoltă. Printre acţionarii companiei, alături de fondatori, se numără atât investitori privaţi, cât şi fonduri de investiţii, inclusiv Gapminder VC (Romania), FinqVest (Luxemburg) si Elevator Ventures (Austria) - fond de risc deţinut de Raiffeisen Bank International. Finqware este membru fondator al Asociaţiei Române de Fintech Rofin.tech, contribuind activ la creşterea ecosistemului local de inovaţie pentru industria financiară.