Nivelul de concentrare al pieţei RCA, cel mai mic nivel din ultimii opt ani. Primii trei cei mai mari jucători pe piaţa RCA au rămas în S1/2022 Euroins, Groupama şi Allianz-Ţiriac. De ce a scăzut atât de mult cota de piaţă a Euroins?

Autor: Mircea Nica 09.08.2022

♦ Euroins a ajuns la o cotă de piaţă de 31,8% în iunie 2022, Groupama avea 21% şi Allianz-Ţiriac aproape 19% ♦ Comparativ, la final de T1/2022, Euroins avea o felie mai mare, de 36% din piaţa RCA, Groupama avea 18,9%, iar Alianz-Ţiriac avea 19,6% ♦ Groupama şi Allianz-Ţiriac au devenit mai activi pe segmentul RCA, captând din cota de piaţă pe zona RCA, în timp ce politica Euroins a devenit mult mai precaută privind segmentul RCA, dar şi preţurile tarifate au crescut.

Piaţa RCA a înregistrat în al doilea trimestru al anului 2022 o stabilizare a cotelor de piaţă pentru jucătorii care activează pe acest segment, Euroins ajungând la 31,8% în iunie 2022, urmat de Groupama cu 21% şi Allianz-Ţiriac cu aproape 19%, potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

„Nivelul de concentrare al pieţei, deşi este încă ridicat, a ajuns la cea mai mică cotă din ultimii opt ani. După ce crescuse substanţial, în contextul ieşirii din piaţă a City Insurance, Euroins, liderul actual al pieţei RCA, a revenit, în al doilea trimestru al acestui an, la nivelul din perioada similară a lui 2021 în ceea  ce priveşte cota de piaţă, scăzând până la 31,8% în iunie 2022, de la 36% la finalul lui martie a acestui an. Corelată cu evoluţia celorlalte companii autorizate să vândă RCA, dinamica cotei de piaţă a celui mai mare jucător sugerează că deficitul de asigurare creat de ieşirea City Insurance a fost acoperit echi­librat, de întreaga piaţă, fără apariţia unor distorsiuni care să încarce până la cote alarmante un singur jucător“, au explicat reprezentanţii ASF.