Războiul din Ucraina: Pentagonul recunoaşte că a trimis în ţară rachete antiradar

Autor: Petru Mazilu 09.08.2022

Pentagonul a anunţat luni că americanii au trimis în Ucraina rachete antiradar. Livrarea nu a fost anunţată în momentul în care a fost făcută. Practic, este prima dată când Departamentul Apărării recunoaşte că a trimis Ucrainei astfel rachete, potrivit CNN.

Colin Kahl, subsecretarul apărării, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că americanii au trimis „un număr" de rachete, fără a preciza câte sau când au fost trimise în Ucraina. Kahl nu a spus în mod explicit ce tip de rachetă a fost livrată ucrainenilor

Un oficial din domeniul apărării a declarat pentru CNN că este vorba despre racheta de mare viteză AGM-88 (HARM).

Produse de Raytheon, HARM-urile au o rază de acţiune de peste 50 de kilometri, potrivit Forţelor Aeriene americane. Rachetele pot fi folosite pentru a ţinti sistemele radar antiaeriene ruseşti, cum ar fi S-400, care au făcut foarte dificilă activitatea Forţelor Aeriene ucrainene.

Kahl a declarat că rachetele au fost trimise recent în Ucraina.

„Pe termen scurt, am făcut o mulţime de lucruri pentru a face ca forţa aeriană existentă a Ucrainei să rămână în aer şi să fie mai capabilă", a declarat Kahl.

Ucrainenii nu au recunoscut în mod public că au primit sau folosit HARM-uri. În ultimele zile, au apărut rămăşiţele a ceea ce pare a fi aripa unei rachete HARM care a vizat o poziţie a ruşilor din Ucraina.

Kahl a anunţat rachetele în cadrul unei şedinţe de informare cu privire la cel mai recent pachet de armament al Pentagonului, în valoare de 1 miliard de dolari, destinat Ucrainei. Acesta este cel mai mare pachet de armament american de până acum.