Contzilla.ro: Impactul fiscal al noilor măsuri fiscale asupra veniturilor din chirii în cazul persoanelor fizice

Ziarul Financiar 09.08.2022

♦ Procedura de aplicare a acestor prevederi referitoare la declararea contractelor se stabileşte prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

O noutate legislativă importantă adusă de Ordonanţa nr. 16/2022 vizează modificarea modului de calcul a impozitului pe veniturile din chirii.

Mai precis se elimină cota forfetară de cheltuieli de 40% ceea ce va face ca impozitul pe venitul din închiriere să crească.

În anul 2022, dacă o  persoană fizică închiriază un apartament şi obţine de exemplu  un venit anual din chirii de 10.000 lei , va datora un impozit calculat astfel:

10% * (10.000 lei – 40%* 10.000 lei) = 600 lei

Regulile fiscale permit scăderea unui procent de 40% din venitul încasat din chirii.

Începând cu veniturile aferente anului 2023, se elimină posibilitatea deducerii acestor cheltuieli din venitul brut.

Astfel, dacă ne raportăm la aceleaşi date, pentru anul 2023, impozitul va fi de 10% *10.000 lei = 1.000 lei.

Se revine la declararea contractelor de închiriere la ANAF. Acei contribuabilii care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare şi cele din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, au obligaţia înregistrării contractului încheiat între părţi, precum şi a modificărilor survenite ulterior, în termen de cel mult 30 zile de la încheierea/producerea modificării acestuia, la organul fiscal competent, prin mijloace electronice de transmitere la distanţă.

Această prevedere se aplică începând cu contractele de închiriere încheiate începând cu 1 ianuarie 2023.

Procedura de aplicare a acestor prevederi referitoare la declararea contractelor se stabileşte prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.