A murit unul dintre cei mai cunoscuţi designeri de modă japonezi

Autor: Andreea Tobias 09.08.2022

A murit celebrul creator de modă Issey Miyake. Designerul japonez a murit la vârsta de 84 de ani. 

Issey Miyake, a cărui carieră s-a întins pe mai bine de jumătate de secol, a murit la vârsta de 84 de ani, a declarat marţi un angajat al biroului său din Tokyo pentru Agenţia France-Presse.

"A murit în seara zilei de 5 august", a declarat acesta, fără să îşi dea publicităţii numele.

Postul public de televiziune din Japonia a anunţat, de asemenea, moartea sa.

Născut pe 22 aprilie 1938 la Hiroshima, Issey Miyake avea şapte ani pe 6 august 1945, când Statele Unite au aruncat prima bombă atomică din istorie asupra oraşului său natal, ucigând 140.000 de oameni şi traumatizându-i pe viaţă pe supravieţuitori. El a supravieţuit, dar mama sa a murit trei ani mai târziu din cauza radiaţiilor. După ce a absolvit Universitatea de Arte Frumoase Tama din Tokyo, s-a mutat la Paris în 1965 şi a studiat la şcoala pariziană Chambre Syndicale de la Couture.

Preferând să se definească pe sine ca "creator de îmbrăcăminte", mai degrabă decât ca designer, a făcut parte din valul de tineri designeri japonezi care au adus un suflu nou în haute couture-ul parizian începând cu anii '70.

De la începutul anilor '80, Issey Miyake şi-a făcut cunoscut stilul în întreaga lume prin utilizarea unor materiale nemaiîntâlnite până atunci în modă (plastic, sârmă, hârtie japoneză făcută manual, păr de cal, rafie etc.). Arta japoneză a pliajului (origami) l-a inspirat şi aceasta.

Lansată în 2010, linia "Bao Bao" de genţi geometrice i-a sporit şi mai mult prestigiul. Issey Miyake a fost, de asemenea, furnizorul celebrelor pulovere negre cu guler înalt ale lui Steve Jobs, cofondatorul şi fostul şef al Apple.

Issey Miyake este cunoscut şi pentru parfumurile bazate pe tehnologie, cum ar fi L'eau d'Issey, care a devenit cel mai cunoscut produs al său.