Polonia intensifică tonul contra UE şi ameninţă cu demiterea preşedintelui Comisiei Europene Ursulei von der Leyen

Autori: Mihai Draghici , Mediafax 09.08.2022

Guvernul conservator de la Varşovia a avertizat, marţi, că şi-ar putea intensifica retorica în disputele pe tema statului de drept şi a fondurilor comunitare cu Uniunea Europeană şi ar putea încerca demiterea prin moţiune a preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Guvernul de la Varşovia avertizează că va reacţiona ferm dacă nu primeşte aprobarea Comisiei Europene pentru virarea fondurilor de 35 de miliarde de euro, prin Planul de Relansare şi Rezilienţă. Comisia Europeană a aprobat în iunie planul Poloniei, dar condiţionează furnizarea fondurilor de reformele din sistemul judiciar.

"Dacă reprezentanţii Comisiei Europene ne vor împinge la zid, nu vom avea altă soluţie decât să scoatem toate armele de care dispunem şi să ripostăm simetric", a declarat marţi Krzysztof Sobolewski, secretarul general al formaţiunii de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS, dreapta), conform cotidianului The Guardian. Politicianul polonez a sugerat că ar putea construi o alianţă în Parlamentul European pentru a depune o moţiune de cenzură împotriva Ursulei von der Leyen. De asemenea, Krzysztof Sobolewski a afirmat, într-un interviu acordat site-ului Wprost.pl, că Polonia ar putea utiliza dreptul de veto în Consiliul Uniunii Europene ca formă de protest.

Avertismentul intervine după afirmaţiile fostului vicepremier Jarosław Kaczyński, liderul Partidului Lege şi Justiţie. "Noi am manifestat cea mai mare bunăvoinţă, dar concesiile pe care le-am făcut nu au produs niciun rezultat. Nu avem niciun motiv să ne îndeplinim obligaţiile. Noi ne-am făcut partea noastră, dar UE, nu. Este momentul să tragem concluziile", a afirmat Jarosław Kaczyński, într-un interviu acordat revistei Sieci.

Pe fondul presiunilor Bruxellesului, Polonia a închis în iulie un organism judiciar special. Însă Ursula von der Leyen susţine că decizia este reversibilă, astfel că nu a permis acordarea fondurilor destinate Poloniei.

"Bruxellesul vrea să distrugă sistemul statului de drept din Polonia, pentru a forţa supunerea totală faţă de Germania", a acuzat Jaroslaw Kaczynski.