Libanul, ţară aflată în criză şi asupra căreia Rusia îşi extinde influenţa, respinge prima navă cu cereale din Ucraina. Relaţiile dintre Moscova şi Beirut se întăresc, un semnal de alarmă pentru UE că pierde în jocurile geopolitice din Mediterana de Est

Autor: Catalina Apostoiu 14.08.2022

Primul vas încărcat cu cereale care a pornit din Ucraina în urma noului acord încheiat între Rusia şi această ţară, acord intermediat de turci şi ONU, pluteşte acum în Marea Mediterană, căutând o nouă destinaţie după ce şi-a pierdut cumpărătorul, relatează Bloomberg.

Ambasada Ucrainei în Beirut a postat recent o ima­gine a vasului Razoni, anun­ţând că încărcătura a fost respinsă de cumpărătorul său final din Liban din cauza unei întârzieri de cinci luni a livrării.

Libanul trece prin vre­muri dificile, iar în condiţiile în care aliaţii săi anteriori par să-şi retragă susţinerea, Rusia dezvoltă relaţii strategice cu Beirutul, potrivit Institutului Australian pentru Afaceri Internaţionale.

Rusia are relaţii active cu tabere politice diferite, şi chiar opuse din Liban. Acestea sunt rezultatul unor interese strategice în creş­tere pe care Rusia le are legat de această ţară. Interesele au crescut după descoperirea unui număr mare de câmpuri gazeifere în Bazinul Levant. Rusia s-a arătat de asemenea inte­resată de reclădirea portului din Beirut, ce a suferit distrugeri masive în urma unei explozii din august 2020.

În 2019, compania Rosneft a semnat un acord pe 20 de ani cu Libanul pentru asi­gurarea managementului operaţional al facilităţilor de stocare a petrolului în portul Tripoli.

Rusia îşi întăreşte coope­rarea cu Libanul şi ca moda­litate de a-şi proteja intere­sele legate de Siria.

Grecia, Egiptul, UAE, Arabia Saudită şi Turcia au făcut toate paşi majori în avansarea propriilor interese geopolitice şi legate de securi­tatea energetică în Mediterana de est. Unul din obiectivele principale ale Rusiei în Orientul Mijlociu este de a-şi ex­tinde influenţa în regiune şi a controla re­sursele energetice din Mediterana de Est.

În ceea ce priveşte Libanul, poziţia ofi­cială a Beirutului cu privire la invazia rusească din Ucraina nu este unanimă. Un ministru apropiat Hezbollahului a cerut neutralitatea Libanului.

În ultima vreme, contactele dintre oficialii libanezi şi cei ruşi s-au intensificat. În 2021, fostul premier libanez Saad Hariri a vizitat Moscova, discutând cu preşedintele rus, Vladimir Putin.

Premierul rus, Mihail Mişustin, a pledat pentru creşterea comerţului bilateral şi a subliniat că Beirutul ar trebui să creeze condiţii atractive pentru investiţii ruseşti.

Hariri a invitat companiile ruseşti să investească în economia libaneză.

La începutul acestui an, Libanul a primit o ofertă din partea Rusiei privind construirea unei rafinării petroliere.

După ani de crize politice şi financiare, poporul libanez riscă acum foametea din cauza războiului din Ucraina, scrie Deutsche Welle. Libanul se află într-o stare periculoasă de dependenţă, importându-şi aproape în întregime necesarul de cereale.

„În mai puţin de doi ani, au existat patru crize majore succesive“, arată Sami Nader, directorul Institutului Levant pentru Afaceri Strategice. Toate s-au combinat pentru a crea o criză majoră pentru Liban.

 

După ani de crize politice şi financiare, poporul libanez riscă acum foametea din cauza războiului din Ucraina, scrie Deutsche Welle. Libanul se află într-o stare periculoasă de dependenţă, importându-şi aproape în întregime necesarul de cereale.