În ce stadiu este megaproiectul de 1,85 mld. euro al retehnologizării Unităţii 1? În cinci ani, România va pierde aproape 10% din producţia de energie prin startul retehnologizării Unităţii 1 de la Cernavodă

Autor: Roxana Petrescu 10.08.2022

♦ Unul dintre marile semne de întrebare este ce va pune România în loc, în numai 5 ani de zile, astfel încât piaţa să nu resimtă şocul retragerii temporare a Unităţii 1 ♦ În cinci ani de zile, Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă se va opri pentru a intra în retehnologizare şi a mai putea funcţiona încă 30 de ani ♦ Cu o valoare de 1,85 de miliarde de euro, acesta este unul dintre proiectele esenţiale din producţia de energie locală.

„Până în acest moment, dezvoltarea proiectului (retehnologizarea U1) s-a realizat cu respectarea graficului de lucru. Întrucât războiul din Ucraina nu are un impact asupra activităţilor SNN (Nuclearelectrica), nu estimăm întârzieri în realizarea proiectului. Conform strategiei de implementare, repunerea în funcţiune a Unităţii 1 urmează să aibă loc în anul 2029 (oprirea urmând să aibă loc în 2027 – n.red.)“, au precizat reprezentanţii Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă.

Scoaterea din funcţiune a Unităţii 1 de la Cernavodă pentru lucrările de retehnologizare poate crea o provocare majoră pe plan local din cauza importanţei pe care unitatea o are în producţia de energie din România. „Unitatea 1 a CNE Cernavodă, cu o putere instalată de

700 MW a fost pusă în funcţiune în 1996 şi a livrat până în prezent peste 127 milioane MWh, ceea ce reprezintă 9% din consumul la nivel naţional în 25 ani. De asemenea, Unitatea 1 a evitat eliberarea în atmosferă a 125 milioane tone CO2, ceea ce reprezintă echivalentul emisiilor produse de toate autoturismele din România timp de peste 6 ani.“