Business internaţional. Nouă revenire pentru acţiunile „meme“: GameStop şi AMC cresc odată cu apetitul pentru risc al investitorilor de retail

Autor: Eduard Ivanovici 10.08.2022

♦ Evoluţii considerabil mai bune decât dinamica S&P 500 din ultimele săptămâni.

Aşa-zisele „meme stocks“, active de risc a căror ascensiune a început la începutul anului trecut, au cunoscut o creştere puternică în ultimele săptămâni în SUA, în vreme ce acţiunile retailerului de jocuri video GameStop, lanţului de cinematografe AMC Entertainment şi retailerului de produse pentru locuinţă Bed Bath & Beyond au înregistrat creşteri cu mult peste media pieţei americane de capital.

De la minimul atins de S&P 500 pe 17 iunie, AMC Entertainment, Bed Bath & Beyond şi GameStop au crescut cu 118%, 88%, respectiv 44% până pe 8 august. Capitalizările ajung astfel la 12,4 miliarde de dolari, 912 milioane, respectiv 13,2 miliarde. Între timp, S&P 500 a urcat cu doar 15%.

În prima zi a săptămânii, acţiunile celor trei societăţi au crescut cu 10% până la 40%, în ceea ce pare a fi un riscant efort colectiv al investitorilor de retail.

Performanţa înregistrată de la mijlocul lunii iunie încoace sugerează că investitorii de retail devin tot mai confortabili în ceea ce priveşte acumularea de active riscante, după ce au suferit pierderi masive în primul semestru al anului.

În timp ce S&P 500 a ajuns la apogeu în luna ianuarie, scăzând ulterior cu până la 23%, majoritatea acţiunilor tech, orientate pe creşteri rapide, au ajuns la maxim în februarie 2021, unele dintre ele pierzând ulterior până la 80% din valoare.

Totuşi, investitorii din mediul de retail forţează în prezent o revenire, având în vedere că piaţa încearcă să îşi găsească echilibrul în ciuda temerilor privind intrarea în recesiune a economiei americane.

Luni, GameStop, AMC şi Bed Bath & Beyond au intrat în topul celor mai discutate 10 acţiuni pe forumul WallStreetBets de pe Reddit, unde numărul membrilor depăşeşte 12 milioane, însă rămâne de văzut dacă raliul va rămâne în picioare.

Producătorul de plăci video Nvidia a avertizat recent că se aşteaptă la o scădere a veniturilor de peste 1 miliard de dolari în al doilea trimestru al anului fiscal 2023, ca urmare a declinul pieţei de gaming, despre care spune că ar putea continua în lunile următoare. În consecinţă, GameStop s-ar poate confrunta cu o serie suplimentară de provocări.

În plus, Bed Bath & Beyond a anunţat o schimbare în echipa de management după ce nu s-a încadrat în estimările pentru cele mai recente rezultate trimestriale, iar viitorul AMC rămâne în continuare incert, având în vedere că grupul nu şi-a revenit complet în urma şocului provocat de pandemia de Covid-19.

În pofida riscurilor, investitorii de retail arată că sunt dispuşi să rişte sume considerabile de bani pentru acţiunile de tip „meme“, în speranţa că preţurile vor atinge creşterile spectaculoase de anul trecut.

Un alt exemplu în acest sens este grupul chinez AMTD Digital, al cărui acţiuni au urcat cu 15.000% de la oferta publică iniţială din luna iulie, termenul folosit de investitorii chinezi fiind cel de „demon stock“, utilizat adesea când o companie este suspectată că încearcă să manipuleze piaţa.