Acţiunile gigantului francez Orange, liderul pieţei locale de telecom, în creştere cu 7,5% de la începutul anului

Autor: Eduard Ivanovici 10.08.2022

Grupul francez Orange, unul dintre cei mai importanţi jucători europeni din industriile IT&C şi telecom, înregistrează o creştere de 7,5% pe bursa franceză de la începutul anului până în prezent, conform datelor Yahoo Finance.

Evoluţia vine în contextul în care piaţa de capital din Paris, reflectată în dinamica indicelui de referinţă CAC, suferă un declin de circa 10% în aceeaşi perioadă. Prin comparaţie, indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti este pe minus cu 3,4%, iar indicele paneuropean Stoxx 600 a pierdut 11%. Deşi au înregistrat o scădere în al doilea trimestru din 2022, veniturile companiei au ajuns la 10,7 miliarde de euro şi s-au încadrat în estimările analiştilor intervievaţi de Bloomberg şi Investing.com.

De asemenea, profitul net per acţiune (EPS) a atins 0,42 euro, cu mult peste prognoze. Societatea se aşteaptă totodată la o creştere de 2,5%-3% a câştigurilor înainte de dobânzi, taxe, depreciere, amortizare până la finele anului.  În ultimii ani, gigantul s-a chinuit să îşi resusciteze preţul acţiunii şi să grăbească procesele de creştere în principalele sale două pieţe, Franţa şi Spania, în condiţiile în care Orange se confruntă cu o serie costisitoare de investiţii privind implementarea reţelelor fixe şi de bandă largă în respectivele ţări, la care se adaugă un nivel tot mai puternic al competiţiei. 

În iulie, Orange şi operatorul telecom Masmovil, cu sediul în Madrid, au ajuns la un acord prin care îşi vor combina businessurile din Spania pentru a crea un lider în valoare de 19 miliarde de euro, ca urmare a discuţiilor despre o posibilă fuziune, care au început în luna martie.

La nivel local, Orange este liderul pieţei de telecom şi se îndreaptă anul acesta spre afaceri de 1,5 miliarde de euro după achiziţia fostului Romtelecom.

„Anul acesta mărim şi valoarea investiţiei în reţelele noastre, care cumulativ va depăşi 200 de milioane de euro”, a declarat Liudmila Climoc, CEO al Orange România.

Grupul a raportat venituri de 766 de milioane de euro în prima jumătate a anului, în scădere cu 3,9% prin comparaţie cu aceeaşi perioadă de anul trecut.

Orange valorează aproximativ 27 de miliarde de euro. Astfel, compania ocupă locul 23 în topul societăţilor incluse în CAC 40 în funcţie de capitalizare, peste Michelin, Société Générale şi Renault, dar sub ENGIE, Danone şi Crédit Agricole, conform companiesmarketcap.com.