Saga part-time continuă: cine trebuie să preia costurile asociate cu salariul minim în cazul unui angajat care are 3 contracte part-time de câte 2 ore?

Autor: Adelina Mihai 10.08.2022

♦ Gabriel Tomescu, CEO al BMF Grup, companie cu peste 1.500 de angajaţi: „Legislaţia este bună, pentru că se descurajează evaziunea făcută prin plata salariilor la 2 ore când de fapt oamenii muncesc 8-10 ore, ceea ce se întâmplă cu precădere în industrii precum securitate sau curăţenie; ne lovim în fiecare zi de situaţii de concurenţă neloială. Însă pentru aceste situaţii în care cu adevărat ai nevoie de oamenii care să lucreze part-time, câte 2-4 ore, că aşa este contractul şi locaţia în sine, legislaţia nu a fost cosmetizată“.

Creşterea taxării pentru con­trac­tele part-time la nivelul salariului minim pe econo­mie, măsură aflată în vigoare de la 1 august 2022, a lăsat o serie de probleme angajatorilor şi angajaţilor care foloseau astfel de contracte în mod legal.

Guvernul trebuie să rezolve situaţia angajaţilor care au mai multe contracte de muncă part-time, pentru că, dacă un angajat are 3 contracte de muncă a câte 2 ore fiecare, fiecare dintre angajatorii săi trebuie să plătească taxe aferente pentru 3 salarii minime. Prin urmare, într-o astfel de situaţie ipotetică, cei 3 angajatori ar trebui să plătească împreună taxe şi contribuţii în valoare totală de circa 3.000 de lei pe lună, iar angajatul cu 3 joburi part-time de câte 2 ore ar încasa un salariu net de sub 1.200 de lei net pe lună.