BREAKING. Rusia a oprit robinetul de petrol către Europa Centrală

Autor: Ştefan Stan 10.08.2022

Securitatea energetică a Europei a suferit o nouă lovitură după ce fluxurile de ţiţei rusesc prin Ucraina către Ungaria, Slovacia şi Republica Cehă au fost oprite din cauza sancţiunilor care au împiedicat plata unei taxe de tranzit.

În timp ce operatorul de conducte petroliere din Rusia, Transneft PJSC, a declarat că nu a existat niciun efect asupra porţiunii nordice a conductei Druzhba, care trece prin Belarus spre Polonia şi Germania, porţiunea sudică a legăturii a fost oprită pe 4 august. Petrolul a sărit la Londra, petrolul Brent fiind cu 1,1% mai mare, la 97,70 dolari pe baril, la ora 15:58.

Rusia a acuzat deja sancţiunile internaţionale pentru limitarea fluxurilor de gaze naturale către Europa prin conducta Nord Stream. O întrerupere similară a fluxurilor de petrol ar aprofunda criza energetică din regiune, sporind presiunea asupra inflaţiei şi amplificând riscul de recesiune.

Aprovizionarea cu combustibil a Ungariei ar fi deosebit de vulnerabilă, iar rafinăria Mol Nyrt. cu sediul la Budapesta a declarat că a iniţiat discuţii în vederea repornirii fluxurilor de ţiţei prin plata taxei de tranzit către Ucraina însăşi. "Deşi Mol are suficiente rezerve pentru câteva săptămâni, lucrează la o soluţie", a precizat rafinăria într-un comunicat.

Unitatea slovacă a Mol, Slovnaft, şi operatorul ceh de conducte de ţiţei Mero CR au declarat, în declaraţii separate, că se aşteaptă ca fluxurile să fie restabilite în câteva zile.