Cum se explică diferenţa de 557 mil. lei între profitul net individual şi cel consolidat al OMV Petrom la S1/2022

Autor: Tibi Oprea 11.08.2022

♦ Compania a raportat 4,65 mld. lei profit net consolidat şi 5,2 mld. lei la nivel individual.

Cei care au citit ultimele rapoarte ale OMV Petrom (simbol bursier SNP) aferente primelor şase luni ale acestui an, au putut remarca o diferenţă de circa 557 de milioane de lei între profitul net individual (5,2 miliarde de lei) şi cel consolidat (4,65 miliarde de lei), explicată de directorul financiar al unicului producător local de petrol şi gaze prin faptul că rezultatul individual include şi dividendele încasate de la subsidiare.

„Motivul pentru care rezultatul OMV Petrom SA, cel individual, este mai mare decât cel din grup, este că are toate dividendele incluse. Petrom SA a primit dividende de la toate companiile din grup, cea mai mare dintre ele fiind OMV Petrom Marketing, compania pe care avem toate benzinăriile, vindem produsele petroliere“, spune Alina Popa, CFO al OMV Petrom, pentru ZF.

„OMV Petrom Marketing dă la sfârşit de an dividende, aprobate în martie-aprilie, iar ele se şi plătesc, astfel că în prima parte a anului avem pe situaţiile individuale nişte venituri mari din dividende. Când ne uităm la nivel de grup, acestea sunt eliminate, iar la nivel consolidat vedem inclusiv rezultatele subsidiarelor pe perioada respectivă. Rezultatul grupului a rămas acelaşi. Rezultatul relevant, pentru o judecată investiţională, este cel consolidat.“