AGRO TAG. România bate Germania la producţia de castraveţi şi este pe locul 2 în UE ca suprafaţă, dar recolta rămâne pe câmp pentru că românii umplu charterele să ajungă la cules în Germania

Autor: Florentina Niţu 12.08.2022

♦ România este al doilea cel mai mare cultivator de castraveţi din Uniunea Europeană şi deţine o suprafaţă de 13,5 ori mai mare decât a Germaniei şi o producţie cu 50% mai mare, dar în sezonul estival România rămâne cu o parte din producţie pe câmp din cauza lipsei forţei de muncă, în timp ce germanii îşi recoltează marfa cu o zilieri români.

„Chiar şi cu 250 de lei pe zi, nu găsim zilieri. Plătim şi noi bine, dar românii pleacă în străinătate pentru statut, pentru că acolo un muncitor nu mai e Viorel, de exemplu, ci herr Viorel, cum şi în Spania este señor Viorel. Pierde mai mult decât ar fi câştigat în România, dar nu vine să lucreze pe plantaţia mea“, spune Ionuţ Lăscaie, preşedintele Cooperativei Agricole de la Lunguleţu, formată din peste 850 de fermieri şi aflată într-unul dintre cele mai importante bazine legumicole din ţară. El completează că şi politica celorlalte state europene este mai coerentă şi susţine producătorii prin subvenţii.

Imaginile din perioada de lockdown cu sute de români îngrămădiţi pe aeroporturi pentru a pleca la cules în Germania au făcut înconjurul lumii. A fost suficient ca în aprilie 2020, în plină perioadă de izolare, Germania să strige că are nevoie de forţă de muncă în agricultură pentru a-şi menţine siguranţa alimentară, că porţile României s-au deschis în numai câteva zile pentru a satisface cererea.

În 2021, România a avut o suprafaţă cultivată cu castraveţi de 5.400 de hectare, de 60 de ori mai mare decât suprafaţa parcului Alexandru Ioan Cuza din Bucureşti, situându-se pe locul al doilea în UE după Spania (7.700 de hectare), arată datele Eurostat, biroul european de Statistică.