Petre Daea, ministrul agriculturii: „Am recoltat întreaga suprafaţă de grâu. Producţia este cu 15-18% mai mică decât în 2021”

Autor: Florentina Niţu 11.08.2022

♦ În 2021, producţia de grâu a României a fost de 11,3 milioane de tone ♦ Anul acesta seceta pedologică a afectat culturile de cereale, însă grâul a fost printre cel mai puţin atinse ♦ Cu toate acestea, judeţele Vrancea, Buzău şi Galaţi au avut probleme majore cu cultura de grâu şi nu dispun de „confortul financiar necesar pentru a relua ciclul de producţie”.

Producţia de grâu din acest an este între 9,5 şi 9,8 milioane de tone, în scădere cu 15-18% faţă de anul anterior, potrivit calculelor ZF pe baza datelor oferite de Petre Daea, ministrul agriculturii, în şedinţa de guvern din 10 august.

„Am recoltat întreaga suprafaţă de grâu. Producţia pe care a obţinut-o România la grâu asigură consumul integral al ţării şi avem disponibilităţi pentru export. (...) Am realizat o producţie care asigură confortul economic al fermierilor, cu excepţia a trei zone: Vrancea, Buzău şi Galaţi. Pierderile nu le creează un confort necesar pentru a relua producţia viitoare. Producţia naţională este mai mică decât anul trecut cu 15-18%”, a declarat Petre Daea.

El a spus că întreaga producţie care a fost recoltată are trei destinaţii astăzi: magaziile şi depozitele fermierilor, depozitele procesatorilor pentru transformarea în făină şi apoi în pâine, şi exportul.