Nasdaq, din nou în teritoriu „bull”: Indicele marilor companii tech din SUA încheie cea mai lungă piaţă „bear” de la criza financiară din 2008

Autor: Eduard Ivanovici 11.08.2022

Acţiunile americane au înregistrat creşteri semnificative miercuri, 10 august, aducând astfel indicele Nasdaq Composite în teritoriu „bull” şi încheind cea mai lungă piaţă „bear” de la criza financiară, scrie The Wall Street Journal.

Un motiv din spatele avansului a constat în raportul privind preţurile de consum din Statele Unite, care a surprins o creştere a inflaţiei de 8,5% în iulie prin raport cu aceeaşi lună de anul trecut, de la 9,1% în iunie. Prima lună a verii a marcat, de altfel, cea mai ridicată inflaţie din noiembrie 1981.

Ştirea a fost primită cu entuziasm de către investitori, care estimează acum că Rezerva Federală din SUA va modera ritmul de majorare a ratelor dobânzilor, în contextul în care deciziile băncii centrale americane au generat valuri de scăderi de-a lungul pieţelor de capital în 2022.

Indicele Dow Jones Industrial Average a urcat cu 535 de puncte, sau 1,6%, în timp ce S&P 500 a adăugat 88 de puncte, adică un plus de 2,1%. Nasdaq a crescut cu 361 de puncte, sau 2,9%, ieşind astfel din bear market – un declin de cel puţin 20% faţă de cel mai recent maxim –, cea mai lungă astfel de perioadă din 2008.

Piaţa „bull” este caracterizată printr-o creştere de 20% sau mai mult prin comparaţie cu cel mai recent minim.