Cosmin Ghiţă primeşte încă patru ani în funcţia de CEO al Nuclearelectrica. Noi schimbări în board

Autor: Tibi Oprea 11.08.2022

Nuclearelectrica (simbol bursier SNN), singurul producător de energie nucleară din România, a anunţat la Bursa de Valori Bucureşti că, în baza recomandării Comitetului de Nominalizare şi Remunerare, Consiliul de Administraţie a aprobat în şedinţa din 10 august reînnoirea mandatului de director general al lui Cosmin Ghiţă pentru o perioadă de patru ani începând cu 12 februarie 2023, adică de la o zi de la data expirării actualului mandat.

Reînnoirea mandatului vine în baza hotărârii prin care acţionarii companiei au aprobat reînnoirea mandatului acestuia ca membru al Consiliului de Administraţie pentru o perioadă de patru ani începând cu 29 septembrie 2022.

Cosmin Ghiţă este director general al Nuclearelectrica din 2017 încoace. Începând din anul 2019, este primul si singurul membru român al Consiliului de conducere al WANO (World Association of Nuclear Operators) la nivel mondial – Main Governing Board.

Cosmin Ghiţă şi-a început cariera în SUA, la Chevron, contribuind la iniţiativele Chevron în România si Europa de Est. În perioada 2015-2017, acesta a fost partener la compania Amerocap, cu sediul în New York, susţinând tranzacţii şi iniţiative de creştere a capitalului în domeniul resurselor energetice şi minerale din România, Ucraina şi Marea Britanie.

Ulterior, în câteva luni din 2017, a ocupat funcţia de consilier al prim-ministrului României pe probleme de securitate energetică şi politici energetice. Ghiţă a fost, de asemenea, implicat în înfiinţarea Academiei Aspire, o şcoală de vară de leadership şi business condusă de profesori de la Harvard şi Ivy League în România.

Cosmin Ghiţă este absolvent al Colegiului Bates, Maine, SUA, având diplomă în economie politică internaţională. De asemenea, este membru Board of Trustees al Şcolii Americane din Bucureşti.

Odată cu reînnoirea mandatului de administrator al acestuia, acţionarii i-au mai aprobat pentru funcţii de membru CA şi pe Theodor Minodor Chirică şi pe Elena Popescu pentru următorii patru ani, începând cu 29 septembrie 2022.

Totodată, acţionarii companiei au aprobat prelungirea duratei mandatului lui George Sergiu Niculescu, care încetează la 28 august 2022, cu o perioadă de două luni, începând cu data de 29 august, respectiv alegerea lui Dumitru Chirleşan în calitate de membru provizoriu al Consiliului de Administraţie pentru un mandat de patru luni, începând cu 10 august.

„SN Nuclearelectrica SA mulţumeste domnilor Remus Vulpescu şi Mihai Daniel Aniţei pentru profesionalism, responsabilitate şi rezultatele obţinute pe durata mandatului”, se arată într-un raport al companiei.

Pe de altă parte, Consiliul de Administraţie l-a desemnat pe Dan Niculaie-Faranga în funcţia de director financiar provizoriu, cu o durată a mandatului de patru luni, începând cu 12 august 2022 şi până la 12 decembrie 2022 inclusiv, cu posibilitatea prelungirii acestuia până la maximum şase luni. Acesta a fost iniţial desemnat CFO provizoriu pentru patru luni în data de 11 februarie 2022, fiindu-i prelungit mandatul cu încă două luni.

Nuclearelectrica are 14,4 miliarde de lei capitalizare şi este controlată în proporţie de 82,5% de statul român, prin Ministerul Energiei. Acţiunile SNN înregistrează un avans de 2,34% în acest an, pe fondul unor tranzacţii de 328,1 mil. lei, conform datelor BVB.

Compania a anunţat un profit net de aproape 820 de milioane de lei în primul trimestru din 2022, în creştere cu 249% faţă de rezultatul de 234 mil. lei din T1/2021, la venituri de 1,86 miliarde de lei, în urcare cu 165%, potrivit raportului financiar trimestrial.