Holde Agri Invest atrage circa 21 mil. lei de la investitori în majorarea de capital. „Ne pregătim pentru transferul pe piaţa principală în 2023”

Autor: Eduard Ivanovici 11.08.2022

Holde Agri Invest (simbol bursier HAI), companie românească care exploatează terenuri agricole, a anunţat încheierea operaţiunii de majorare a capitalului social şi atragerea a aproximativ 21 milioane de lei de la investitori, se arată într-un comunicat de presă al societăţii listate la Bursă.

În cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor din aprilie 2022, acţionarii Holde Agri Invest au aprobat majorarea capitalului social al companiei prin emiterea unui număr de 32 de milioane de acţiuni noi, Clasa A. Operaţiunea a fost desfăşurată în două etape, între iunie şi august 2022. În prima etapă, care a avut loc în perioada 24 iunie – 24 iulie 2022, acţionarii Holde au putut cumpăra acţiuni HAI nou emise, Clasa A, pe baza drepturilor de preferinţă HAIR03. La finalizarea acestei etape, investitorii au subscris peste 10 milioane de acţiuni, iar compania a atras aproximativ 17 milioane de lei. Acţiunile au avut o valoare nominală de 1 leu şi au fost oferite la un preţ de 1,65 lei per acţiune.

„Suntem încântaţi că am încheiat cu succes această majorare de capital, cea de-a doua de la listarea companiei pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti (...) În ceea ce priveşte activitatea pe piaţa de capital, ne aflăm în plin proces de pregătire a companiei pentru transferul pe Piaţa Principală în 2023, un pas firesc în evoluţia noastră,” a declarat Liviu Zăgan, director general Holde Agri Invest.

În data de 10 august 2022, a fost închisă cea de-a doua etapă a operaţiunii de majorare a capitalului social. În timpul acestei etape, 13,2 milioane de acţiuni noi rămase nesubscrise după prima etapă a majorării de capital social au fost emise ca urmare a compensării unor creanţe cu valoarea totală de aproximativ 22 milioane de lei – creanţe certe, lichide şi exigibile rezultate din contractele de cesiune încheiate între companie şi deţinătorii de acţiuni din Clasa B în cadrul programului de răscumpărare aprobat în cadrul AGEA din aprilie 2022 şi o creanţă certă, lichidă şi exigibilă a Administratorului Unic faţă de companie.

Anularea acţiunilor din Clasa B răscumpărate în cea de-a doua etapă a operaţiunii de majorare a capitalului social urmează să fie supusă votului în următoarea Adunare Generală a Acţionarilor, restul de aproximativ 400 de mii de acţiuni din Clasa B, pentru care nu s-au semnat contracte de răscumpărare, urmând să fie răscumpărate până la data de 27.10.2023, spune compania.

După stabilirea numărului total de acţiuni necesare conversiei creanţelor descrise mai sus, alte 8,5 milioane de acţiuni clasa A care au rămas nesubscrise în prima etapă au fost oferite investitorilor în timpul plasamentului privat. În cadrul respectivei etape, investitorii au subscris un număr de circa 2,4 milioane de acţiuni, compania atrăgând aproximativ 4 milioane de lei, suplimentar faţă de sumele atrase în cadrul primei etape.

„Operaţiunea de majorare a capitalului social încheiată astăzi ne aduce mai aproape de obiectivul nostru de a creşte profitabilitatea activităţii noastre şi le mulţumim investitorilor pentru că sunt alături de noi. În ceea ce priveşte utilizarea fondurilor atrase, aproximativ 65% vor fi îndreptate spre extinderea suprafeţelor prin achiziţia de ferme în judeţe, precum Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, dar şi Olt sau Constanţa. Restul de 35% va fi utilizat pentru investiţii în modernizarea fermelor existente, în vederea creşterii semnificative a profitabilităţii companiei. Modernizarea fermelor noastre include investiţii în spaţii de depozitare, utilaje şi irigaţii, care pot maximiza producţia, dar şi în proiecte agri-tech cu care putem avea sinergii foarte bune,” a declarat Iulian Cîrciumaru, Preşedinte al Consiliului de Administraţie al Holde Agri Invest.

În ceea ce priveşte achiziţia de terenuri, Holde intenţionează să combine finanţarea prin fondurile atrase în urma majorării capitalului social cu împrumuturi bancare, în proporţie de 15%, respectiv 85%.

Acţiunile HAI s-au depreciat cu 0,2% de la începutul anului încoace, pe tranzacţii de aproximativ 24 de milioane de lei. Compania are o capitalizare de 118 milioane de lei, conform datelor BVB. Sevenx Ventures deţine 12,9% din totalul acţiunilor, restul revenind altor acţionari.