Inflaţia face minuni la rectificarea bugetară: La o creştere economică mai mică decât a fost prognozată pentru bugetul iniţial, deficitul bugetar creşte cu 3 miliarde de lei, dar rămâne la fel raportat la PIB. Preţurile crescute umflă PIB-ul şi veniturile statului

Autor: Răzvan Botea 11.08.2022

Veniturile bugetului general consolidat cresc cu 30 mld. lei peste nivelul aşteptat, până la 470 mld. lei,  iar cheltuielile cu 33 mld. lei, până la 550 mld. lei. @Deficitul rămâne la 5,84% din PIB, chiar dacă în termeni nominali creşte cu 3 miliarde.

Veniturile bugetului de stat vor fi mai mari cu 30 de miliarde de lei în 2022, speră guvernul, potrivit proiectului de rectificare bugetară publicat joi de Finanţe. În aceeaşi vreme însă, şi cheltuielile cresc cu aproape 33 de mld. de lei în 2022, faţă de nivelul bugetat la începutul anului. Astfel, veniturile bugetului de stat ar trebui să fie de 470 de miliarde de lei, iar cheltuielile de circa 550 mld. lei. În consecinţă, deficitul bugetar creşte, în termeni nominali, cu 3 miliarde de lei faţă de cât a fost bugetat la începutul anului, şi ajunge la 80 de miliarde de lei.

Ca pondere în PIB însă, deficitul rămâne la 5,84%, la fel cum a fost programat şi la începutul anului. Cauza este inflaţia, pentru că guvernul şi-a bugetat iniţial un deficit bugetar de 77 mld. lei (5,84% din PIB) la o creştere economică de 4,6%. Acum, la o creştere economică mult mai mică, prognozată la 3,5%, deficitul bugetat este de 80 de miliarde de lei, adică tot 84% din PIB. Cu alte cuvinte, PIB-ul în termeni nominali creşte mai mult (de la 1.317 mld. lei la 1.370 mld. lei) la o creştere reală mai mică. Anomalia este dată de inflaţie, care umfla PIB-ul nominal, dar şi veniturile statului.