Crypto Club. Ce contează pentru o firmă în ceea ce priveşte includerea tranzacţiilor cu criptomonede în contabilitate: este important ca platforma să emită istoricul tranzacţiilor în orice moment

Autor: Alex Ciutacu 12.08.2022

♦ Deprecierea unui activ digital deţinut de o companie se reflectă în contabilitate ca o cheltuială, în timp ce aprecierea lui se reflectă ca un venit. 

Companiile interesate de a investi în criptomonede trebuie să aleagă o platformă de tranzacţionare care să le permită în orice clipă să descarce un raport de istoric tranzacţii, care să faciliteze includerea în contabilitate a acestor tranzacţii, a explicat Olimpia Pop, auditor certificat, membru al Camerei Audi­torilor Financiari din România şi director de audit intern al Tradesilvania. 

„Pe platforma Tradesilva­nia clienţii pot găsi un raport de istoric tranzacţii care poate servi ca şi justificare a operaţiunilor din luna respec­tivă, care vor fi contabilizate, sau un raport de profit şi pierdere. Practic, se poate accesa oricând situaţia de fapt a companiei, ce tipuri de cripto­monede deţine şi cuantumul acestora“, a spus ea în cadrul emisiunii Crypto Club, realizată de ZF în parteneriat cu Tradesilvania.com, plat­formă premium de investiţii digitale. 

Experta recomandă ca în momentul în care o firmă investeşte în active digitale să apeleze la o platformă de exchange locală, care înţelege atât normele de raportare contabilă naţionale cât şi cele internaţionale, precum şi serviciu de customer support în limba română. 

În ceea ce priveşte categoria contabilă sub care intră tranzacţiile cu cripto­monede pentru investitorii persoane juridice, reglemen­tările nu sunt exhaustive în România. Tradesilvania reco­mandă includerea acestor tran­zacţii în contul de trezorerie, însă răspunsul la această întrebare poate fi diferit în funcţie de scopul şi durata unei astfel de investiţii. 

„Bineînţeles că managementul societăţii împreună cu departamentul de contabilitate se pot gândi care este natura, scopul şi durata investiţiilor, astfel încât să le reflecte cel mai bine. Dacă e o investiţie pe termen lung pe care nu dorim să o atingem, care vrem să stea acolo, poate fi reflectată şi pe contul de imobilizări sau de investiţii financiare, iar dacă e cazul să vândă şi să cumpere chiar natura stocurilor poate fi atinsă aici în contabilitate dacă firma vrea să realizeze astfel de tranzacţii în mod frecvent, dacă vrea să facă un business din vânzarea şi cumpărarea de criptomonede“. 

În lipsa unor reglementări mai stricte la acest moment, decizia rămâne în dreptul fiecărei firme în parte, iar nivelul de flexibilitate este unul ridicat. 

„Fiecare are flexibilitatea să facă aşa cum consideră şi noi am întocmit un ghid de contabilizare a criptomonedelor şi acesta include toate propunerile noastre, plus nişte exemple efective de contabilizare a unor operaţiuni cu active crypto, inclusiv contabilizarea pentru NFT sau cumpărare de bunuri imobile criptomonede ori donaţii în criptomonede“. 

Dacă un activ digital pe care îl achiziţionează compania se depreciază, această evoluţie va fi reflectată în contul de profit şi pierderi ca o cheltuială, iar în cazul în care acesta se apreciază evoluţia va fi reflectată în contabilitate ca un venit şi va fi impozitată ca atare.