Business sportiv. Competiţiile şi evenimentele sportive se mută pe litoral şi la munte: „400 de participanţi din toată ţara aducem la cel mai mare maraton de nataţie din Marea Neagră“

Autor: Mirabela Tiron 12.08.2022

♦ Cei mai mulţi sportivi sunt însoţiţi de familie la competiţii şi chiar se cazează câteva zile la destinaţie ♦ Este nevoie de dezvoltarea infrastructurii sportive pentru ca oraşele să atragă evenimente sportive şi să aibă turism sportiv.

În plin sezon de vacanţă, tot mai multe competiţii sportive se mută pe litoralul românesc şi la munte, evenimente ce atrag zeci de participanţi care se şi cazează pentru câteva zile la destinaţie, ceea ce stimulează şi turismul sportiv.

„Aşteptăm 400 de participanţi la maratonul de înot în Marea Neagră, cel mai mare maraton de nataţie, care atrage atât înotători amatori, cât şi înotători de performanţă. Organizăm acest maraton Aqua Challenge de 11 ani pentru că vrem să încurajăm activitatea sportivă. Îmbinăm competiţia cu turismul sportiv, foarte mulţi participanţi vin din alte oraşe din ţară, din Bucureşti, Galaţi, Brăila şi alte oraşe, iar unii se cazează câteva zile la mare“, a spus un reprezentant al Clubului Sportiv „Atena Sport Club“ Constanţa, organizatorul acestui eveniment. Maratonul de înot are loc pe 20 august pe plaja Zoom din Constanţa. Zona a fost amenajată, iar evenimentul se desfăşoară sub supravegherea salvamarilor. Probele de concurs sunt structurate după nivelul de pregătire şi vârsta participanţilor, proba copiilor (200 de metri), proba superscurtă (500 m), proba scurtă (1.500 m) şi proba lungă (5.000 m).

Tot în cadrul acestui eveniment se organizează şi campionatul naţional în ape deschise pentru juniori, tineret, seniori şi masters de către Federaţia Română de Nataţie şi Pentatlon Modern (FRNPM) pe probele de 3.000 de metri (masters) şi 5.000 de metri (junior, tineret, seniori). Taxa de participare este de 50 de lei pentru participarea la campionatul naţional. Litoralul românesc ar putea să se poziţioneze şi ca destinaţie de turism sportiv prin aceste evenimente sportive.

În iunie, la debutul sezonului estival, când hotelierii au mai mult de jumătate din camere goale, în staţiunea Costineşti aproape 4.800 de copii cu vârste cuprinse între 8 şi 12 ani au participat timp de trei săptămâni la Festivalul de Baby Baschet şi MiniBaschet 2022, cel mai mare eveniment sportiv dedicat copiilor din România organizat de Federaţia Română de Baschet, ceea ce a ajutat la „dezmorţirea“ staţiunii.

„Este nevoie ca prin evenimente şi competiţii sportive să asigurăm şi dezvoltarea turismului sportiv, să susţinem turismul naţional, aceasta este de altfel şi direcţia de acţiune a Comisiei Europene. Sportivul este însoţit de familie şi chiar se poate caza 5-6 zile la destinaţie. Noi mai avem în octombrie competiţie la munte, la Cheile Grădiştei“, a spus Carmen Tocală, preşedintele Federaţiei Române de Baschet.

Şi la munte, în oraşele cu baze sportive, se organizează în plin sezon de vacanţă mai multe competiţii sportive. La Braşov, în perioada 6-9 august,  a avut loc o competiţie de tenis pentru copii cu vârste cuprinse între 10 şi 16 ani în cadrul turneului naţional. Deşi evenimentul se numeşte Râşnov Open, acesta s-a organizat la Braşov pentru că Râşnov nu dispune de baze sportive pentru tenis. Pentru a atrage evenimente sportive şi a se dezvolta inclusiv prin turism sportiv un oraş are nevoie  în primul rând de infrastructură sportivă, de baze de sport. Realitatea din teren arată însă că doar în marile oraşe s-au făcut investiţii în reamenajarea bazelor existente sau în construcţia unora noi.

„Se numeşte Râşnov Open dar competiţia de performanţă, parte din turneul naţional de tenis, se organizează la baza de tenis de lânga Sala Sporturilor din Braşov pentru că la Râşnov nu mai sunt baze pentru tenis. Cei mai mulţi sportivi vin cu familia şi mai petrec două-trei zile la munte, îmbină competiţia cu turismul sportiv, deci contribuim şi la dezvoltarea turismului din această zonă“, a spus pentru ZF Sergiu Vladu, antrenor şi reprezentant al ACS Junior Pro Tenis din Braşov.

În august vor mai avea loc şi alte competiţii de tenis la Braşov, Cupa Olimpia Braşov pe baza Olimpia, dar şi competiţii cu participare internaţionala la final de august, ce vor aduce la Braşov sportivi din mai multe ţări.

De altfel cele mai multe competiţii şi evenimente sportive se organizează în cele mai mari şi dezvoltate oraşe din ţară, Bucureşti, Sibiu, Cluj, Constanţa, Timişoara sau Braşov, unde activează cei mai mulţi operatori de baze sportive.