Diferenţa dintre creşterile salariilor şi inflaţie se adânceşte: salariile au crescut cu 12%, iar inflaţia a fost de 15%

Autor: Ramona Cornea 12.08.2022

♦ Rata anuală a inflaţiei a întrecut creşterea salariului mediu net pe economie în trei luni din cele şase din anul 2022 pentru care INS are date publicate l♦ Cea mai mare diferenţă dintre rata inflaţiei şi creşterea salariului mediu net a fost în luna iunie.

Salariul mediu net pe economie a ajuns la aproape 3.980 de lei în luna iunie a acestui an, în creştere cu 1,2% faţă de luna precedentă şi cu 12,3% faţă de luna iunie din anul 2021, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Deşi au crescut considerabil de la an la an, salariile angajaţilor români nu reuşesc să ţină pasul cu inflaţia. În luna iunie, inflaţia anuală a ajuns la circa 15,1%. De altfel, rata anuală a inflaţiei a întrecut creşterea salariului mediu net pe economie în trei luni din cele şase din anul 2022 pentru care Institutul Naţional de Statistică are date publicate. Cea mai mare diferenţă dintre rata inflaţiei şi creşterea salariului mediu net din ultimele trei luni pentru care există date a fost în luna iunie, când inflaţia a fost de 15,1%, iar creşterea salariului mediu net a fost de 12,3%.

„Mulţi angajatori încearcă să ţină pasul cu inflaţia, însă, din păcate, doar puţini reuşesc. De regulă, doar cele mai mari şi puternice companii care primesc ajutor de la sediul central global pot face faţă scumpirilor. Cei mai afectaţi sunt angajaţii cu venituri mici, a căror creştere este automat conformă cu venitul lor şi fac faţă cu greu valului de scumpiri”, explică Sorina Faier, managing director al companiei de recrutare Elite Searchers.