Google a fost amendat cu 43 de milioane de dolari inducerea în eroare a utilizatorilor

Autor: Petru Mazilu 12.08.2022

Un tribunal australian obligă Google să plătească 43 de milioane de dolari pentru inducerea în eroare a utilizatorilor, potrivit Reuters.

Autoritatea de supraveghere a concurenţei din Australia a anunţat vineri că unitatea Google a Alphabet Inc. (GOOGL.O) a fost obligată de Curtea Federală din această ţară să plătească 60 de milioane de dolari australieni (42,7 milioane de dolari) sub formă de penalităţi pentru că a indus în eroare utilizatorii cu privire la colectarea datelor lor personale de localizare.

Instanţa a constatat că Google a indus în eroare unii clienţi cu privire la datele personale de localizare colectate prin intermediul dispozitivelor mobile Android în perioada ianuarie 2017 - decembrie 2018.

Google a indus în eroare utilizatorii, făcându-i să creadă că setarea „istoricului de localizare" de pe telefoanele lor Android era singura modalitate prin care datele de localizare puteau fi colectate de către aceasta. De fapt, o funcţie de monitorizare a activităţii web şi a aplicaţiilor permitea şi ea colectarea şi stocarea datelor locale, a stabilit Comisia australiană pentru concurenţă şi consumatori (ACCC).

Autoritatea de supraveghere, care estimează că 1,3 milioane de utilizatori de conturi Google din Australia ar fi putut fi afectaţi, începuse procedura împotriva companiei în octombrie 2019.

Google a luat măsuri de remediere în 2018, a precizat autoritatea de reglementare.

Într-un anunţ trimis prin e-mail, Google a dezvăluit că a rezolvat problema şi că a făcut ca informaţiile de localizare să fie uşor de gestionat şi uşor de înţeles.