Victorie pentru Biden. Proiectul de 430 de miliarde de dolari pentru reducerea inflaţiei, aprobat

Ziarul Financiar 13.08.2022

Camera Reprezentanţilor din SUA, condusă de democraţi, a aprobat vineri un proiect de lege de 430 de miliarde de dolari, considerat cel mai mare pachet de măsuri privind clima din istoria SUA, oferind o victorie legislativă majoră preşedintelui Joe Biden.

Legislaţia de combatere a schimbărilor climatice şi de reducere a preţurilor la medicamentele eliberate pe bază de reţetă are ca scop reducerea emisiilor interne de gaze cu efect de seră. De asemenea, va permite Medicare să negocieze preţuri mai mici la medicamente pentru persoanele în vârstă şi va asigura că corporaţiile şi cei bogaţi plătesc impozitele pe care le datorează. Democraţii spun că va ajuta la combaterea inflaţiei prin reducerea deficitului federal, potrivit Reuters.

Camera a votat cu 220-207 voturi pentru a aproba măsura intitulată „Legea privind reducerea inflaţiei” şi a trimis-o lui Biden pentru a o semna. Senatul a aprobat legea duminică, după o sesiune maraton de 27 de ore.

Biden a declarat că va semna legea săptămâna următoare, apoi Casa Albă va organiza o sărbătoare pe 6 septembrie în onoarea a ceea ce el a spus că este o lege istorică. „Astăzi, poporul american a câştigat. Interesele speciale au pierdut”, a declarat Biden într-o postare pe Twitter.

Democraţii speră că legislaţia îi va ajuta la vot în noiembrie, când alegătorii vor decide echilibrul de putere în Congres înaintea alegerilor prezidenţiale din 2024. Republicanii sunt favoriţi să câştige majoritatea în Cameră şi ar putea prelua şi controlul Senatului.

„Este o victorie răsunătoare pentru familiile americane”, a declarat Pelosi chiar înainte de vot, descriind legea ca fiind „un pachet robust de reducere a costurilor, asigurând că familiile noastre prosperă şi că planeta noastră supravieţuieşte”.

Biden plănuieşte să călătorească prin ţară pentru a promova proiectul de lege, alături de o serie de alte victorii legislative, într-un moment în care mulţi alegători şi-au pierdut încrederea faţă de preşedinte pe fondul creşterii inflaţiei.

Republicanii se opun legii, avertizând că aceasta va distruge locuri de muncă prin creşterea facturilor fiscale ale companiilor, va alimenta şi mai mult inflaţia cu cheltuieli guvernamentale şi va inhiba dezvoltarea de noi medicamente.

„Democraţii, mai mult decât oricare altă majoritate din istorie, sunt dependenţi de cheltuirea banilor altora, indiferent de ceea ce noi, ca ţară, ne putem permite”, a declarat liderul republicanilor din Camera Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, într-un discurs în plen.