Revoluţie pe piaţa imobiliară din America: Nivelul de accesabilitate al locuinţelor la cel mai scăzut nivel din ultimele trei decenii

Autor: Alexandru Nanu 13.08.2022

Nivelul de accesabilitate al locuinţelor s-a situat, în luna iunie a acestui an, la cel mai scăzut nivel din ultimele trei decenii, ca urmare a creşterii preţurilor la un nivel record cumulat cu creşterea ratelor la creditele ipotecare, scrie The Wall Street Journal.

Conform Asociaţiei Naţionale a Agenţilor Imobiliari, indicele de accesibilitate a locuinţelor care ţine cont de veniturile familiei, ratele ipotecare şi preţul de vânzare pentru casele unifamiliale existente, a scăzut la 98,5 în iunie, marcând cel mai scăzut nivel din iunie 1989, când indicele se situa la 98,3.

Vânzările de case au înregistrat scăderi timp de cinci luni consecutive. Tot în aceeaşi perioadă, nivelul  ratelor dobânzilor a crescut şi preţurile locuinţelor au crescut constant, ceea ce a dus la cea mai bruscă eroziune a accesibilităţii la locuinţe în Statele Unite ale Americii.

Deşi numărul tranzacţiilor imobiliare a scăzut continuu,  preţurile continuă să crească faţă de acum un an, deoarece numărul de case de vânzare în S.U.A. rămâne sub nivelurile istorice.