Consilier ucrainean: un nou împrumut de 5 miliarde de dolari de la FMI ar linişti alţi creditori

Autor: Petru Mazilu 13.08.2022

Un nou împrumut de 5 miliarde de dolari de la FMI ar contribui la asigurarea creditorilor Ucrainei că situaţia macroeconomică a ţării devastate de război este sub control, a declarat vineri, pentru Reuters, principalul consilier economic al preşedintelui Volodimir Zelenski.

Finanţarea de la Fondul Monetar Internaţional pentru aproximativ 18 luni ar putea servi drept ancoră pentru un pachet mai mare de 15-20 de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina să treacă peste criza economică provocată de invazia Rusiei, a declarat consilierul, Oleg Ustenko.

El a spus că oficialii ucraineni au fost în contact cu creditorul cu privire la potenţiala solicitare, adăugând că obiectivul ar trebui să fie acela de a avansa cât mai repede posibil. FMI a refuzat să comenteze.

Comentariile lui Ustenko au venit la puţin peste două săptămâni după ce guvernatorul băncii centrale a Ucrainei, Kyrylo Shevchenko, a declarat pentru Reuters că a solicitat până la 20 de miliarde de dolari de la FMI pe o perioadă de doi sau trei ani, o sumă care ar fi plasat Ucraina mult peste „limita de acces excepţional" a fondului pentru împrumuturi.

Dimensiunea solicitări a declanşat o dezbatere intensă în cadrul FMI, fiind ridicate întrebări cu privire la sustenabilitatea datoriei Ucrainei.

Planul revizuit ar urma să fie modelat după un pachet de finanţare convenit în 2015, după invazia Rusiei în regiunea ucraineană Crimeea, care a inclus 17,5 miliarde de dolari din fondurile FMI, dar a contribuit la obţinerea unei finanţări totale de 40 de miliarde de dolari.

„Un program al FMI de 5 miliarde de dolari ar fi în linie cu nivelurile de finanţare anterioare şi ar putea fi un catalizator pentru finanţarea din alte surse, inclusiv UE, Trezoreria (SUA) şi alte ţări individuale", a declarat Ustenko pentru Reuters.

Programul anterior de împrumut de 5 miliarde de dolari al Ucrainei a fost anulat în martie, în condiţiile în care FMI a aprobat o finanţare de urgenţă de 1,4 miliarde de dolari, cu puţine condiţii, în primele săptămâni ale războiului.

Autorităţile ucrainene s-au angajat să colaboreze cu Fondul pentru a concepe un nou program economic „care să vizeze reabilitarea şi creşterea economică, atunci când condiţiile o vor permite."

Ucraina, care se confruntă cu strămutarea internă a aproximativ 7 milioane de persoane în urma invaziei Rusiei din 24 februarie, se străduieşte să adune resurse pentru a face faţă penuriei de energie, creşterii inflaţiei şi agravării crizei umanitare în apropierea iernii.

Ţara se confruntă cu o contracţie economică de 35%-45% în 2022 şi cu un deficit fiscal lunar de 5 miliarde de dolari, în condiţiile în care doar o treime din cele aproximativ 29 de miliarde de dolari promise în ajutoare occidentale s-au materializat până în prezent, spun economiştii.

Săptămâna aceasta, creditorii de peste hotare ai Ucrainei au susţinut cererea acesteia de îngheţare timp de doi ani a plăţilor pentru aproape 20 de miliarde de dolari în obligaţiuni internaţionale, dar Ucraina trebuie să facă în continuare plăţi de 635 de milioane de dolari.

Ustenko a declarat că Ucraina speră să avanseze rapid în negocierile cu FMI în vederea ajungerii la un acord preliminar înainte ca aceste plăţi să fie scadente.