Bărbatul care l-a atacat pe Salman Rushdie, acuzat de tentativă de crimă de gradul doi

Autor: Petru Mazilu 13.08.2022

Suspectul în cazul atacului prin înjunghiere asupra lui Salman Rushdie a fost acuzat de tentativă de omor de gradul doi, au anunţat sâmbătă autorităţile americane, potrivit Sky News.

„Individul responsabil de atac, Hadi Matar, a fost acuzat oficial de tentativă de crimă de gradul doi şi de agresiune de gradul doi", a declarat Jason Schmidt, procurorul districtual al comitatului Chautauqua, prin intermediul unui comunicat.

Poliţia l-a identificat pe presupusul atacator ca fiind Hadi Matar, în vârstă de 24 de ani, din Fairview, New Jersey.

În urma agresiunii de vineri, autorul în vârstă de 75 de ani a fost grav rănit. El este conectat la un ventilator pentru a respira şi ar putea pierde un ochi, a declarat agentul său, Andrew Wylie. De asemenea, scriitorul are nervii secţionaţi la un braţ şi leziuni la ficat.

Motivul agresiunii nu este încă cunoscut, dar poliţia crede că suspectul a acţionat singur.

„El a fost pus sub acuzare pentru aceste acuzaţii noaptea trecută şi a fost arestat preventiv fără cauţiune", a mai anunţat Jason Schmidt.

Atât autorităţile statale, cât şi cele federale analizează dacă ar trebui adăugate acuzaţii suplimentare, a precizat Schmidt.

Potrivit NBC News, care a citat un oficial din cadrul forţelor de ordine, o analiză preliminară a reţelelor sale de socializare a arătat că Matar avea simpatii pentru extremismul şiit şi pentru Corpul Gărzilor Revoluţionare Islamice din Iran.

Oficiali FBI s-au deplasat vineri seara la ultima sa adresă înregistrată, în Fairview, chiar peste râul Hudson din Manhattan, a anunţat NBC New York.

Salman era în faţa publicului, pe o scenă, şi se pregătea să ţină o prelegere la Chautauqua Institution din statul New York, când un bărbat a l-a înjunghiat.

Salman a fost transportat cu elicopterul la spitalul din Erie, Pennsylvania.

Ani de zile, scriitorul a primit ameninţări cu moartea şi a fost nevoit să se ascundă după ce cartea sa „Versetele satanice" a fost publicată în 1988. Romanul a fost interzis în multe ţări cu populaţie musulmană numeroasă deoarece unii au considerat că ar conţine blasfemii.