Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Despre investiţii, creşterea preţurilor, efectele generate de secetă şi economia din SUA. Caius Râpanu, analist pe pieţele de capital, BCR: M-aş uita la companiile care au rigiditate mică a veniturilor faţă de inflaţie

Autor: Eduard Ivanovici 15.08.2022

♦ Analistul recomandă companiile de servicii care transmit uşor creşterile de costuri în creşterile de preţuri.

În ediţia din 12 august a emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi a fost invitat Caius Râpanu, senior analist pe pieţele de capital, BCR, care a discutat despre investiţii în contextul actual al bursei, economia americană şi efectele generate de creşterea preţurilor şi secetă.

„Avem de-a face cu o foarfecă a inflaţiei: pe de-o parte, avem factori care influenţează veniturile şi, pe de altă parte, factori care influenţează costurile. Atunci, m-aş uita la companii care au rigiditate mică a veniturilor faţă de inflaţie, deci companii care pot transmite clientului creşterea costurilor sau inflaţia. Putem găsi companii în sectorul de servicii pentru consumatori care transmit foarte uşor creşterile de costuri în creşterile de preţuri“, spune Caius Râpanu.

Analistul adaugă că piaţa oferă atât companii unde costurile cresc mai repede decât pot fi transmise preţurile produselor către consumatori, cât şi societăţi precum cele din industria energetică, în care volatilitatea pozitivă a veniturilor este cu mult superioară volatilităţii costurilor.

De exemplu, BET-NG, indice unde sunt incluse companii de pe piaţa principală a BVB care au obiectul de activitate energia şi utilităţile aferente, are cea mai bună performanţă din indicii bursieri locali în 2022, respectiv un plus de 8,7%

„M-aş uita la această dinamică – cât din inflaţie este înglobată în costurile companiei şi cât din inflaţie poate fi înglobată în costurile pe care le percepe de la consumator. (...) Părerea mea este că trebuie să investim în profesionişti, nu în acţiuni.

„Este mai folositor să îţi faci temele acasă şi să descoperi care sunt administratorii profesionişti de fonduri. Acolo ai avantaje ce ţin de informaţii, competenţă şi preţuri mai bune la care poţi achiziţiona.“

Ţntre timp, investitorii îşi pot îndrepta atenţia asupra companiilor care simt din plin efectele caniculei, precum Transport Trade Services (simbol bursier TTS), cel mai mare transportator de mărfuri de Dunăre, şi Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, care va debuta la bursă în 2023.

„Îngrijorarea mea nu este legată strict de TTS şi mediul de afaceri, ci de meteorologie. Seceta face ca transportul de Dunăre să fie din ce în ce mai dificil. O apă scăzută are de-a face cu gradul de încărcare a barjelor. Înainte, am fi vorbit de factori precum modul în care compania dezvoltă logistica în anumite porturi pentru a facilita transporturile dinspre Ucraina prin România, nu prin Odessa“, explică analistul.

Totodată, Hidroelectrica, cu centrale la Porţile de Fier, poate suferi pe fondul debitului scăzut de apă. De asemenea, în ceea ce priveşte lacurile de acumulare deţinute de companie, gradul de umplere arăta destul de scăzut la ultima raportare, spune Caius Râpanu.

„Uitându-ne înainte spre iarna care se anunţă destul de dificilă, mai ales dacă vom avea probleme cu aprovizionarea de gaz din Rusia, cred că trebuie să încărcăm bateriile şi să economisim cât putem de mult.“

 

Alte afirmaţii

Despre economia din SUA:

Dacă luăm în considerare sectorul de housing din SUA şi eliminăm volatilitatea şi extremele care au de a face cu sentimentul pe termen scurt, vedem că, de fapt, inflaţia rămâne o problemă în SUA. Nu ştiu dacă optimismul reflectat acum în pieţe este pe de-a-ntregul justificat şi dacă nu va fi revizuit în jos în lunile următoare... Sentimentul pare a fi pozitiv şi de a te pune împotriva curentului.

Motorul economiei este acelaşi cu motorul inflaţiei; mi se pare greu să elimini inflaţia fără să ai un impact negativ semnificativ asupra pieţelor (...) Este greu să anticipăm o recesiune când şomajul este atât de scăzut şi în momentul în care se pompează foarte mulţi bani în economie, într-un mod sau altul.