Deloitte Property Index 2022. Chiriile din România rămân printre cele mai ieftine din Europa. La nivelul oraşelor, Parisul conduce în topul european, cu un preţ mediu de 29,20 euro mp, în timp ce în România, cele mai scumpe oraşe sunt Bucureştiul şi Cluj-Napoca, cu o medie de 7,5 euro mp

Autor: Alexandru Nanu 14.08.2022

România se află pe la coada clasamentului în topul ţârilor europene cu cele mai ieftine chirii din Europa, arată datele studiului Deloitte Property Index 2022, realizat în 23 de ţâri şi 68 de oraşe din Europa.

În clasamentul pe oraşe, cel mai scump din ţara noastră este Cluj-Napoca alături de Bucureşti cu un preţ 7,5 euro pe metrul pătrat, urmat de Braşov cu 6,6 euro pe metrul pătrat.

Conform datelor disponibile, Parisul deţine poziţia de lider cu 29,10 EUR/mp/lună. Chirii medii lunare de peste 20 EUR/mp s-au înregistrat în şapte oraşe din cele 68, oraşe precum - Oslo (26,6 EUR/mp), Londra (25,1 EUR), Amsterdam (22,5 EUR/mp), Trondheim (21,3 EUR/mp), Barcelona (21,3 EUR/ mp), Copenhaga (20,5 EUR) şi Bergen (20,3 EUR/mp).

Topul oraşelor din Europa Centrală, la fel ca în raportul anterior, este condus de Varşovia cu un preţ de 17,9 EUR/mp/lună, urmat de Bratislava (11,6 EUR/ mp) şi Praga (11,3 EUR/mp). La fel ca şi în raportul de anul trecut, Budapesta cu 10,4 EUR/mp este mai ieftin decât oraşele mai mici din Europa Centrală şi de Est Poloneză Wroclaw (11,1 EUR/mp) şi Gdańsk (10,60 EUR/mp).

„Piaţa imobiliară este considerată un barometru al economiei, fiind influenţată de mai mulţi factori, cum ar fi disponibilitatea terenurilor pentru dezvoltări imobiliare, aprovizionarea cu materii prime şi materiale, costul construcţiilor, piaţa energiei etc., dar şi de puterea de cumpărare a populaţiei şi de condiţiile de finanţare. Anul acesta, un factor important va fi reprezentat de accesibilitatea şi costul creditului, influenţate puternic de inflaţie”, spune Alexandra Smedoiu, Partener, Deloitte România, Lider al Serviciilor de Consultanţă Fiscala pentru sectorul Imobiliar.

Cele mai mari modificări anuala ale costului de închiriere au fost observate în Barcelona (+27,54%). O altă schimbare anuală semnificativă a fost în Győr (+26,96%), Alicante (+25,75%) sau Varşovia (+18,01%). „În 2021, dobânda medie pentru creditele ipotecare în lei a scăzut sub 4% pe an, potrivit datelor BNR, dar de anul acesta este de aşteptat să crească, pe fondul inflaţiei generalizate. Pe de altă parte, investiţiile imobiliare sunt considerate o clasă de active care protejează valoarea banilor în timp”, adaugă Alexandra Smedoiu.

La polul opus, cele mai scăzute niveluri medii ale preţului chiriei au fost observate în mod repetat în Bulgaria, în special în Burgas, unde cetăţenii ar putea plăti în medie 2,90 EUR/mp/ lună, urmată de Varna cu 3,70 EUR/mp/lună şi Sofia cu 4,60 EUR/mp/lună.

„România se află printre ţările analizate în care preţurile la apartamentele din marile oraşe depăşesc media naţională, iar Cluj-Napoca se remarcă cu o diferenţă de peste 50%, în timp ce în Bucureşti acestea sunt cu doar 25% mai mari. Aşadar, discrepanţele de dezvoltare de la o regiune la alta se manifestă şi pe piaţa imobiliară, atât la nivel de preţ de tranzacţionare, cât şi în privinţa apetitului investitorilor pentru dezvoltarea unor proiecte rezidenţiale”, adaugă Marius Vasilescu, Director Consultanţă Financiară, Deloitte România.

El apreciază că zona de vest are un avantaj cert din acest punct de vedere şi este de aşteptat ca şi în celelalte regiuni să apară concentrări urbane odată cu modernizarea infrastructurii care să favorizeze dezvoltarea economică.

Studiul Deloitte Property Index 2022, aflat la a 11-a ediţie, analizează evoluţia pieţei imobiliare rezidenţiale din 23 de ţări şi 68 de oraşe europene pe parcursul anului 2021. Raportul nu include indicatorul preţ mediu pe metru pătrat la nivel naţional pentru Bulgaria şi Norvegia