Apetit mai mic în iunie pentru creditele de consum şi ipotecare noi în lei, după vârful din luna mai, din cauza creşterii dobânzilor la lei şi a saltului inflaţiei peste 15%. Creditele de consum noi au coborât în iunie la 2,65 mld. lei, iar ipotecarele au scăzut spre 2 mld. lei

Autor: Claudia Medrega 15.08.2022

♦ Dobânda medie la creditele noi de consum în lei a urcat în iunie la 10,84%, după ce în primele cinci luni din 2022 şi la final de 2021 era sub 10% ♦ La creditele noi ipotecare în lei dobânda medie a urcat la finalul primului semestru din 2022 spre 5%, ajungând în iunie la 4,95%, după ce în decembrie 2021 coborâse la 4% ♦ Creditele de consum şi ipotecare în euro au fost în creştere în iunie atât faţă de mai 2022, cât şi faţă de iunie 2021 ♦ Dobânda medie la creditele noi de consum în euro era în iunie 4,8%, adică la jumătate faţă de cea la creditele în lei, în timp ce la ipotecarele noi în euro era 3,4%.

Apetitul românilor pentru creditele de consum în lei şi pentru creditele ipotecare în lei s-a temperat la începutul verii, după vârful din luna mai, în contextul majorării dobânzilor la lei, după explozia inflaţiei peste 15% în iunie.

Românii au luat în luna iunie credite noi de consum în lei de 2,65 mld. lei, în scădere cu 5% faţă de vârful din luna mai 2022 când s-a înregistrat cel mai ridicat nivel din ultimul an, de aproape 2,8 mld.lei. Comparativ cu nivelul din iunie 2021 creditele noi de consum au avut totuşi un avans de 5%.

Pe componenta creditelor noi ipotecare în lei volumul a scazut în iunie spre 2 mld. lei, de la 2,14 mld. lei în luna mai.

Temperarea creditării în lei a fost influenţată şi de creşterea dobânzilor.

În ultima perioadă dobânzile la lei au sprintat puternic, în condiţiile în care şi inflaţia a explodat, trecând în iunie de 15%, iar dobânzile mari reduc apetitul pentru împru­muturi în lei şi trimit românii spre creditele în valută, unde dobânzile sunt mai mici.