Despăgubirile plătite de asigurători pe zona asigurărilor de sănătate au crescut de aproape 12 ori în ultimul deceniu, în timp ce subscrierile au crescut de 6 ori

Autor: Mircea Nica 15.08.2022

♦ Signal Iduna conduce topul despăgubirilor plătite pe zona asigurărilor de sănătate în 2021, dar în urmă cu 5 ani, Allianz-Ţiriac era lider, cu o cotă de piaţă a despăgubirilor pe sănătate de peste 30% ♦ În ultimii 10 ani, se observă că topul a înregistrat modificări, iar companiile şi-au reglat atât prezenţa, cât şi ponderea.

Segmentul asigurărilor de sănătate, o linie de business efervescentă care şi-a crescut volumul subscrierilor de 6 ori în ultimii 10 ani, la circa 500 mil. lei, a înregistrat şi o valoare în creştere a despăgubirilor până la 281 mil. lei la finalul anului 2021, majorarea comparativ cu anul 2012 fiind de aproape 12 ori.

Deşi ritmul de creştere a valorii despăgubirilor în asigurări de sănătate din ultimul deceniu a fost de 12 ori, de două ori mai accentuat faţă de evoluţia subscrierilor, nivelul despăgubirilor plătite de asigurători s-a menţinut la aproximativ jumătate faţă de subscrieri.

Pe de altă parte, analizând evoluţia despăgubirilor pe acest segment al asigurărilor de sănătate înseamnă, în acelaşi timp, şi o creştere privind accesarea serviciilor oferite de asigurători prin acest tip de poliţe. Prin urmare, se poate observa cum în anul 2017, valoarea despăgubirilor plătite s-a dublat, acela fiind momentul în care cei mai mulţi dintre clienţii companiilor de asigurări care activează pe zona asigurărilor de sănătate au folosit poliţele de sănătate.