Afaceri de la Zero. Dina şi Florin Tuns s-au întors în România cu gândul unui proiect în turism: au luat teren în Munţii Apuseni şi dezvoltă Viewtopia, cu 10 locuri de cazare şi planuri de extindere

Autor: Alexandra Matei 15.08.2022

♦ Turiştii vin pentru relaxare, dar ei pot pescui, pot face baie în râul din apropiere, pot face drumeţii pe jos sau cu bicicleta, dar şi exerciţii în aer liber sau pot juca baschet sau ping-pong.

Dina şi Florin Tuns, doi tineri din Oradea, s-au întors din străinătate şi au creat anul trecut Viewtopia, o unitate de cazare situată în Munţii Apuseni, în Valea Drăganului, judeţul Cluj. Proiectul este gândit sub formă de mici căsuţe în care turiştii se pot caza, iar în prezent la Viewtopia există două astfel de căsuţe funcţionale. Anul viitor, cei doi spun că vor extinde capacitatea de cazare cu încă o căsuţă.

„Proiectul l-am început în urmă cu doi ani de zile, când am cumpărat terenul aici, în Valea Drăganului, judeţul Cluj. Ideea o aveam de ceva timp în minte. Noi am fost plecaţi în afara ţării o perioadă şi voiam să ne întoarcem acasă, dar aveam nevoie de un scop anume, ceva care să ne atragă, să nu mai fim nevoiţi să intrăm în acea rutină de opt ore de lucru pe zi. Am zis să facem ceva în turism, unde este munte, apă şi iarbă verde şi aşa am hotărât să căutăm teren şi să ne mutăm aici. Noi suntem din Oradea şi căutam un teren aproape de casă, de părinţi şi aşa am ajuns să cumpărăm un teren în Valea Drăganului. E un loc în care turiştii găsesc multă linişte şi o vibraţie pozitivă, pe care am găsit-o şi noi. Vrem să oferim această experienţă turistică a casei bunicilor - rustic, multă apă, munte şi pădure“, au spus Dina şi Florin Tuns.

La Viewtopia, în momentul de faţă, există Căsuţa Albastră, care are o capacitate de şase persoane şi dispune de trei camere, dar şi de o bucătărie complet utilată cu loc de luat masa şi un living. Căsuţa Mexicană este cea de-a doua, care poate primi patru persoane şi are un ponton cu ieşire la lac.

Anul următor, spun cei doi fondatori, urmează să fie gata o a treia căsuţă. Aceasta necesită renovare şi are un concept diferit faţă de primele două.

„Este mai mare şi vom încerca să închiriem pe camere. Dorinţa turiştilor este de a închiria şi pe camere, pentru un număr mic de persoane, nu neapărat întreaga căsuţă“, a detaliat Dina Tuns.

Turiştii care ajung la Viewtopia, mai adaugă aceasta, sunt oameni orientaţi spre natură, care caută relaxare, linişte şi un loc în care să facă un fel de detoxifiere digitală şi tehnologică. Cei doi se axează pe partea aceasta şi de aceea, precizează ei, căsuţele nu au televior în camere, iar reţeaua Wifi este dată doar la cerere.

În acest prim an de funcţionare, susţine Florin Tuns, activitatea unităţii de cazare s-a desfăşurat într-un sistem hibrid, în sensul în care turiştii au putut închiria căsuţele doar în weekend-uri, exceptând luna august, care este perioada concediilor. Cei doi antreprenori locuiesc acolo, iar atunci când nu aveau turişti cazaţi se ocupau de consolidarea celorlalte căsuţe.

„În mare parte, weekend-urile au fost ocupate, exceptând luna august. Am funcţionat la circa 35% din capacitatea pe un an de zile“, a spus Florin Tuns.

Deocamdată, afacerea fiind la început, ei nu şi-au setat targete foarte mari în ceea ce priveşte încasările şi spun că vor să se axeze, în primii doi ani, pe înţelegerea businessului şi a nevoilor oaspeţilor lor.

La început, Dina şi Florin Tuns s-au aşteptat ca turiştii să vină din zonele alfate în apropierea Apusenilor, însă au fost surprinşi atunci când au văzut că oaspeţii lor au venit şi din alte zone ale ţării. „Am avut turişti din Bucureşti, Constanţa sau Braşov“, a adăugat Florin Tuns.

Cei mai mulţi dintre cei care ajung să le calce pragul află despre Viewtopia prin intermediul platformelor care se ocupă cu rezervări online precum Travlocals, Localm, Booking sau Airbnb, dar şi de pe grupurile de Facebook, acolo unde cei doi antreprenori au şi început promovarea unităţii de cazare. Florin Tuns consideră că titlul de antreprenori în turism este deocamdată mult spus pentru ei, întrucât încă învaţă să managerieze un business în acest domeniu. Experienţa pe care o trăiesc în prezent este una plăcută, chiar dacă există şi multe provocări, afirmă el.

Cea mai mare provocare a fost găsirea oamenilor muncitori, care să îi ajute în dezvoltarea proiectului lor, însă cei doi sunt de părere că întoarcerea în ţară şi dezvoltarea unei afaceri în turism a fost cea mai bună decizie pentru ei.  „A fost o decizie responsabilă. Timpul trece şi reuşim să ne bucurăm prea puţin de perioada asta a vieţii. Am zis că pentru noi e foarte important să trăim, să ne bucurăm de fiecare zi, de fiecare clipă“.

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

► Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

► În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.