Românii consumă 1% din toată berea băută în lume, cotă de piaţă ce poziţionează ţara pe locul 20 la nivel mondial

Autor: Cristina Roşca 15.08.2022

♦ Clasamentul e condus de China, SUA şi Brazilia, ţări cu populaţii mult mai numeroase ♦ După consumul per capita, România ocupă un onorabil loc patru la nivel mondial.

România este al 20-lea cel mai mare consu­ma­tor de bere din lume, cu un total de 18 milioane de hectolitri anual, a­rată o analiză a Visual Capitalist care citează compania Kirin Holdings din Japonia.

Kirin Holdings este un grup fon­dat acum mai bine de un secol, ce are în portofoliu atât producţie de bere, cât şi îmbuteliere de băuturi răcori­toa­re (este îmbutelia­tor al Coca-Cola în unele state din SUA), produc­ţie farma şi alte operaţiuni.

Datele privind con­su­mul de bere de la nivel mondial arată că topul e condus de China, SUA şi Brazilia, ţări cu populaţii mult mai numeroase decât cea a României. În China, spre exemplu, o ţară de pes­te 1 mi­liard de oa­meni, se consu­mă anual 361 de milioane de hectolitri de bere, adică 20,3% din consumul mon­dial. Spre comparaţie, românii consu­mă 1% din toată berea băută în lume, fiind o piaţă comparabilă cu Italia, Franţa, Cehia sau Coreea de Sud.

Aceste cifre, privind valoarea to­tală a pieţei, arată atractivitatea ei pentru anumiţi jucători - producători şi distribuitori de bere, însă datele trebuie corelate totodată la populaţie. Consumul per capita este un indicator chiar mai relevant în context.