AGRO TAG. România, la un pas de 1 milion de tone struguri în 2021, s-a situat între primii cinci producători din UE: „Anul acesta estimăm o scădere de 30% a producţiei din cauza secetei“

Autor: Florentina Niţu 15.08.2022

România a avut o producţie totală de struguri de 990.000 de tone în 2021, situându-se astfel pe locul al pa­trulea în topul celor mai mari producă­tori din Uniunea Europeană, arată datele Eurostat, biroul european de sta­tistică. Pro­duc­ţia naţională de stru­guri a crescut cu 6% anul trecut faţă de 2020, însă în acest an producătorii estimează o scădere de circa 30% din cauza secetei ce a afectat puternic toate culturile.

„Producţia de stuguri va fi mai mică decât anul trecut, pentru că ne-a afectat seceta. Vom vedea o scădere de 30% sau chiar mai mult, dar încă nu s-a jucat meciul până la capăt. Se pare că seceta devine o provocare tot mai mare în agrobusiness“, a spus Rareş Florea, CEO al producătorului de vinuri Domeniile Avereşti din zo­na Moldovei, deţinut de Constantin Duluţe, unul dintre cei mai puternici antreprenori români.

Domeniile Avereşti înseamnă astăzi o plantaţie de 650 de hectare, iar producătorul are cea mai mare plantaţie de Busuioacă de Bohotin şi cea mai mare de Zghihară de Huşi din România, o capacitate de pro­ducţie de 6 milioane de litri anual şi o capacitate de depozitare de 8 mili­oane de litri.

Producţia de stuguri a scăzut şi în 2020, din cauza secetei pedologice, însă în acest an fermierii susţin că este mai drastic fenomenul. În plus, tem­peraturile vor fi ridicate în prima ju­mătate a lunii august, potrivit prog­no­zei Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).